Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender,
- wysokie naczynie,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- słoik,
- małe naczynie żaroodporne,
- sitko.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KONFITUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą. Tak przygotowany czosnek wsadź do piekarnika na 2 godziny, aby się konfitował (gotował w niskiej temperaturze).
KROK 2: PRZECEDZAMY CZOSNEK
Ugotowany czosnek przecedź przez sitko, a oliwę odlej do słoika.
KROK 3: BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek wraz z sokiem z cytryny i zmiksuj na gładką pastę.
KROK 4: WTŁACZAMY OLIWĘ
Gdy pasta jest gotowa, zacznij wtłaczać do niej powoli oliwę. Rób to powoli, aby płyn mógł się zemulgować.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY AIOLI
Gotowe aioli przypraw solą do smaku i przełóż do słoika. Sos należy przechowywać w lodówce, a jego czas przydatności do spożycia to ok. 2 tygodni.
Zobacz podobne przepisy
Sos aioli – co to takiego i skąd pochodzi?
Skąd się wziął sos aioli i co to w ogóle jest? Aioli to sos, który ma swoje korzenie w kuchni francuskiej (dokładniej prowansalskiej). Jego skład początkowo ograniczał się tylko do dwóch rzeczy czosnku („ail”) i oliwy („oli”), ale z czasem do emulsji zaczęto dodawać także sól i sok z cytryny.
Prawdziwy sos aioli znany jeszcze od czasów starożytnych przygotowywany był w moździerzu, w którym ugniatało się czosnek wraz z solą, a następnie wtłaczało się do tego oliwę. Dziś bardziej popularna jest wzbogacona o jajko hiszpańska wersja tego sosu, która przypomina konsystencją majonezowy sos czosnkowy. Jak zrobić tę nieco prostszą i szybszą, hiszpańską wersję aioli?
Prosty przepis na sos aioli – spróbuj hiszpańskiej wersji sosu!
Przepis na sos aioli w wersji hiszpańskiej pozwala nam przygotować sos nieco bardziej treściwy. Wszystko to przez obecność jajka. Jego majonezowa konsystencja czyni go świetnym dodatkiem do frytek i pieczonych warzyw. Jak wygląda przepis na sos aioli po hiszpańsku?
Do przyrządzenia aioli z naszego przepisu potrzebujesz czosnku, soli, jajka, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Czosnek należy rozgnieść wraz z solą na pastę, a w osobnym naczyniu ubić jajko z sokiem z cytryny. Potem do masy jajecznej dodaje się powoli oliwę, a na sam koniec całość miesza się z czosnkiem i gotowe. Kremowa masa rewelacyjnie sprawdzi się także w burgerach, a także do smażonej, białej ryby.
Do czego podawać sos aioli? Nie tylko do klasyków kuchni śródziemnomorskiej!
Zastanawiasz się, do czego pasuje sos aioli? Ten aromatyczny sos sprawdzi się w towarzystwie wielu dań, takich jak: owoce morza, burgery, kanapki, grillowane mięso (zarówno białe, jak i czerwone), a także w roli sosu do sałatki. Spróbuj przygotować ten pyszny sos i sprawdź na Kuchni Lidla, do jakich jeszcze dań można go zaserwować. Sprawdź nasze propozycje na przepisy kuchni francuskiej czy przepisy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)