Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender,
- wysokie naczynie,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- słoik,
- małe naczynie żaroodporne,
- sitko.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KONFITUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą. Tak przygotowany czosnek wsadź do piekarnika na 2 godziny, aby się konfitował (gotował w niskiej temperaturze).
KROK 2: PRZECEDZAMY CZOSNEK
Ugotowany czosnek przecedź przez sitko, a oliwę odlej do słoika.
KROK 3: BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek wraz z sokiem z cytryny i zmiksuj na gładką pastę.
KROK 4: WTŁACZAMY OLIWĘ
Gdy pasta jest gotowa, zacznij wtłaczać do niej powoli oliwę. Rób to powoli, aby płyn mógł się zemulgować.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY AIOLI
Gotowe aioli przypraw solą do smaku i przełóż do słoika. Sos należy przechowywać w lodówce, a jego czas przydatności do spożycia to ok. 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Sos słodko-kwaśny
Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!
Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!
Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.
Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
Sos aioli – co to takiego i skąd pochodzi?
Skąd się wziął sos aioli i co to w ogóle jest? Aioli to sos, który ma swoje korzenie w kuchni francuskiej (dokładniej prowansalskiej). Jego skład początkowo ograniczał się tylko do dwóch rzeczy czosnku („ail”) i oliwy („oli”), ale z czasem do emulsji zaczęto dodawać także sól i sok z cytryny.
Prawdziwy sos aioli znany jeszcze od czasów starożytnych przygotowywany był w moździerzu, w którym ugniatało się czosnek wraz z solą, a następnie wtłaczało się do tego oliwę. Dziś bardziej popularna jest wzbogacona o jajko hiszpańska wersja tego sosu, która przypomina konsystencją majonezowy sos czosnkowy. Jak zrobić tę nieco prostszą i szybszą, hiszpańską wersję aioli?
Prosty przepis na sos aioli – spróbuj hiszpańskiej wersji sosu!
Przepis na sos aioli w wersji hiszpańskiej pozwala nam przygotować sos nieco bardziej treściwy. Wszystko to przez obecność jajka. Jego majonezowa konsystencja czyni go świetnym dodatkiem do frytek i pieczonych warzyw. Jak wygląda przepis na sos aioli po hiszpańsku?
Do przyrządzenia aioli z naszego przepisu potrzebujesz czosnku, soli, jajka, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Czosnek należy rozgnieść wraz z solą na pastę, a w osobnym naczyniu ubić jajko z sokiem z cytryny. Potem do masy jajecznej dodaje się powoli oliwę, a na sam koniec całość miesza się z czosnkiem i gotowe. Kremowa masa rewelacyjnie sprawdzi się także w burgerach, a także do smażonej, białej ryby.
Do czego podawać sos aioli? Nie tylko do klasyków kuchni śródziemnomorskiej!
Zastanawiasz się, do czego pasuje sos aioli? Ten aromatyczny sos sprawdzi się w towarzystwie wielu dań, takich jak: owoce morza, burgery, kanapki, grillowane mięso (zarówno białe, jak i czerwone), a także w roli sosu do sałatki. Spróbuj przygotować ten pyszny sos i sprawdź na Kuchni Lidla, do jakich jeszcze dań można go zaserwować. Sprawdź nasze propozycje na przepisy kuchni francuskiej czy przepisy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti bolognese
- Salsa pomidorowa
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Tacos z tuńczykiem
- Gulasz z kaczych żołądków
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Sos chrzanowy
- Sos słodko-kwaśny
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Ravioli z mięsem
- Sos do ravioli
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Risotto z kurczakiem
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Marynata grillowa do ryby
- Kalarepa faszerowana grochem
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- NALEWKA WIŚNIOWA
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Grillowany stek z jelenia
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- BROWNIE Z GRILLA
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Zielona pasta jajeczna
- Świąteczne bałwanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)