Sos aioli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender,
  • wysokie naczynie,
  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • słoik,
  • małe naczynie żaroodporne,
  • sitko.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KONFITUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą. Tak przygotowany czosnek wsadź do piekarnika na 2 godziny, aby się konfitował (gotował w niskiej temperaturze).

KROK 2: PRZECEDZAMY CZOSNEK

Ugotowany czosnek przecedź przez sitko, a oliwę odlej do słoika.

KROK 3: BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek wraz z sokiem z cytryny i zmiksuj na gładką pastę.

KROK 4: WTŁACZAMY OLIWĘ

Gdy pasta jest gotowa, zacznij wtłaczać do niej powoli oliwę. Rób to powoli, aby płyn mógł się zemulgować.

KROK 5: PRZYPRAWIAMY AIOLI

Gotowe aioli przypraw solą do smaku i przełóż do słoika. Sos należy przechowywać w lodówce, a jego czas przydatności do spożycia to ok. 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Sos aioli – co to takiego i skąd pochodzi?

Skąd się wziął sos aioli i co to w ogóle jest? Aioli to sos, który ma swoje korzenie w kuchni francuskiej (dokładniej prowansalskiej). Jego skład początkowo ograniczał się tylko do dwóch rzeczy czosnku („ail”) i oliwy („oli”), ale z czasem do emulsji zaczęto dodawać także sól i sok z cytryny.

Prawdziwy sos aioli znany jeszcze od czasów starożytnych przygotowywany był w moździerzu, w którym ugniatało się czosnek wraz z solą, a następnie wtłaczało się do tego oliwę. Dziś bardziej popularna jest wzbogacona o jajko hiszpańska wersja tego sosu, która przypomina konsystencją majonezowy sos czosnkowy. Jak zrobić tę nieco prostszą i szybszą, hiszpańską wersję aioli?

Prosty przepis na sos aioli – spróbuj hiszpańskiej wersji sosu!

Przepis na sos aioli w wersji hiszpańskiej pozwala nam przygotować sos nieco bardziej treściwy. Wszystko to przez obecność jajka. Jego majonezowa konsystencja czyni go świetnym dodatkiem do frytek i pieczonych warzyw. Jak wygląda przepis na sos aioli po hiszpańsku?

Do przyrządzenia aioli z naszego przepisu potrzebujesz czosnku, soli, jajka, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Czosnek należy rozgnieść wraz z solą na pastę, a w osobnym naczyniu ubić jajko z sokiem z cytryny. Potem do masy jajecznej dodaje się powoli oliwę, a na sam koniec całość miesza się z czosnkiem i gotowe. Kremowa masa rewelacyjnie sprawdzi się także w burgerach, a także do smażonej, białej ryby.

Do czego podawać sos aioli? Nie tylko do klasyków kuchni śródziemnomorskiej!

Zastanawiasz się, do czego pasuje sos aioli? Ten aromatyczny sos sprawdzi się w towarzystwie wielu dań, takich jak: owoce morza, burgery, kanapki, grillowane mięso (zarówno białe, jak i czerwone), a także w roli sosu do sałatki. Spróbuj przygotować ten pyszny sos i sprawdź na Kuchni Lidla, do jakich jeszcze dań można go zaserwować. Sprawdź nasze propozycje na przepisy kuchni francuskiej czy przepisy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!