Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY KURCZAKA
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i smażymy mięso przez ok. 3-4 minuty, uważając, aby się nie zarumieniło. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę i czosnek także siekamy i krótko smażymy w woku, aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie przypalił. Następnie na patelnię dajemy pastę curry i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI
Marchew i paprykę kroimy w cienkie słupki (julienne). Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Tak przygotowane warzywa, wraz z kurczakiem, dodajemy do woka i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
KROK 4: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dodajemy mleczko kokosowe i sos rybny. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie lubimy sosu rybnego, możemy go pominąć.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i podajemy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Makaron udon z kurczakiem hoisin
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!
Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.
Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
277 dni temu
Ile gramów warzyw?
odpowiedz
276 dni temu
Przygotowując ten przepis z przeciętnej wielkości warzyw, nie trzeba się martwić ich gramaturą. Kilka gramów więcej marchewki lub papryki nie wpłynie na smak dania :)
412 dni temu
"Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą" jedna papryczka chilli + red curry paste w mojej opinii nie tworzy z tej potrawy ostrej :))
odpowiedz