Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wok lub głęboką patelnię

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj według uznania, chociaż najsmaczniejsze będą ugotowane na półtwardo. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy w plastry i smażymy w woku przez kilka minut, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie wyjmujemy go z patelni i odkładamy na później.

KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Czosnek siekamy i podsmażamy w woku na tłuszczu, który wytopił się z boczku, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy pastę miso, ocet, sos sojowy i ponownie smażymy przez chwilę, cały czas mieszając.

KROK 3: GOTUJEMY BULION

Do podsmażonych przypraw wlewamy bulion i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany pęczek dymki.

KROK 4: PODAJEMY RAMEN

Ugotowany makaron przekładamy do misek, na nim układamy boczek. Całość zalewamy gorącym bulionem. Każdą miskę dekorujemy marynowanym imbirem i przekrojonym na pół jajkiem.

WSKAZÓWKA! Danie przed podaniem możemy doprawić solą i pieprzem do smaku

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    31 dni temu
    Przydałoby się więcej detali, na przykład jak zrobić te jajka do ramenu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    31 dni temu
    Jajka możesz ugotować tak, jak lubisz :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!