Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wok lub głęboką patelnię

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj według uznania, chociaż najsmaczniejsze będą ugotowane na półtwardo. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy w plastry i smażymy w woku przez kilka minut, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie wyjmujemy go z patelni i odkładamy na później.

KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Czosnek siekamy i podsmażamy w woku na tłuszczu, który wytopił się z boczku, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy pastę miso, ocet, sos sojowy i ponownie smażymy przez chwilę, cały czas mieszając.

KROK 3: GOTUJEMY BULION

Do podsmażonych przypraw wlewamy bulion i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany pęczek dymki.

KROK 4: PODAJEMY RAMEN

Ugotowany makaron przekładamy do misek, na nim układamy boczek. Całość zalewamy gorącym bulionem. Każdą miskę dekorujemy marynowanym imbirem i przekrojonym na pół jajkiem.

WSKAZÓWKA! Danie przed podaniem możemy doprawić solą i pieprzem do smaku

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką

Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Wegetariański ramen

Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Wegetariański ramen

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Grzybowy ramen

Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Grzybowy ramen

poziom trudności: średni czas przygotowania: 4:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    604 dni temu
    Przydałoby się więcej detali, na przykład jak zrobić te jajka do ramenu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    604 dni temu
    Jajka możesz ugotować tak, jak lubisz :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!