Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj według uznania, chociaż najsmaczniejsze będą ugotowane na półtwardo. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK
Boczek kroimy w plastry i smażymy w woku przez kilka minut, aż zarumieni się z każdej strony. Następnie wyjmujemy go z patelni i odkładamy na później.
KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Czosnek siekamy i podsmażamy w woku na tłuszczu, który wytopił się z boczku, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy pastę miso, ocet, sos sojowy i ponownie smażymy przez chwilę, cały czas mieszając.
KROK 3: GOTUJEMY BULION
Do podsmażonych przypraw wlewamy bulion i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany pęczek dymki.
KROK 4: PODAJEMY RAMEN
Ugotowany makaron przekładamy do misek, na nim układamy boczek. Całość zalewamy gorącym bulionem. Każdą miskę dekorujemy marynowanym imbirem i przekrojonym na pół jajkiem.
WSKAZÓWKA! Danie przed podaniem możemy doprawić solą i pieprzem do smaku
Zobacz podobne
przepisy
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!
Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!
Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!
Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti à la carbonara
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Kruche makowe ciasteczka
- Sernik japoński
- Gnocchi szpinakowe
- Zapiekanka ziemniaczana
- Ramen
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Sos pieczarkowy
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Sos koperkowy
- Ryba pod kruszonką na parze
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Gnocchi dyniowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- EKSPRESOWY BIGOS
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Komentarze (2)
171 dni temu
Przydałoby się więcej detali, na przykład jak zrobić te jajka do ramenu
odpowiedz
171 dni temu
Jajka możesz ugotować tak, jak lubisz :)