Kuchnia azjatycka - Zupy - przepisy i pomysły:

Kuchnia azjatycka

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 »
Zupy łączą w sobie wiele zalet, niezależnie od tego czy korzystasz z przepisów na tradycyjne zupy polskie, czy nowych pomysłów na te przepyszne dania. Zupy są rozgrzewające i orzeźwiające. Przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym albo rybnym. Przede wszystkim jednak pożywne i sycące. Takie właśnie powinny być zupy, których rodzaj, kolor i konsystencja mogą być bardzo różne. Na przegląd zup, które spełnią każde, nawet największe wymagania, zaprasza Kuchnia Lidla.

Przepisy na zupy

Pomysły na dobre zupy domowe: co może się przydać?

Wśród wielu pomysłów na zupę szczególnie polecamy te propozycje, których zrealizowanie nie zajmie wiele czasu, a same dania będą pyszne i bogate w składniki odżywcze. To zresztą największa siła tych posiłków. W Kuchni Lidla znajdziesz przepisy na wiele różnych zup - smacznych i jednocześnie bardzo zdrowych. Do błyskawicznego przygotowania zup kremów przyda się robot kuchenny, blender lub wyspecjalizowany rozdrabniacz elektryczny. To praktyczne urządzenie, które bardzo przyspiesza dzielenie warzyw na mniejsze części. Niemniej tradycyjny zestaw deska do krojenia i nóż też świetnie zda egzamin. Ponieważ zupy świetnie nadają się jako posiłek w pracy, warto też pomyśleć o pojemnikach do przechowywania żywności. Jeśli lubisz te dania o wyrazistym smaku, możesz pomyśleć o młynkach do przypraw, dzięki którym będziesz mógł pozwolić sobie na doprawianie zup świeżą solą i pieprzem.

Tradycyjne zupy warzywne – sprawdź nasze przepisy

Wśród tradycyjnych zup warzywnych kuchni polskiej nie może zabraknąć kilku istotnych pozycji. Należą do nich m.in.:

Szczególną odmianą ostatniej z wymienionych jest barszcz. Bez niego nie mogą przecież odbyć się święta Bożego Narodzenia. Z kolei w letnie i upalne dni młode liście i korzenie buraka ćwikłowego służą do przyrządzenia orzeźwiającej zupy z botwiny, którą jada się pod postacią chłodnika.

Oprócz typowych zup warzywnych sporządzanych na wywarach mięsnych coraz częściej Polacy zajadają się zupami o kremowej konsystencji, a więc nieco gęstszej strukturze aniżeli powszechnie znana zupa kalafiorowa, cebulowa czy koperkowa. Jeśli więc jesteście zwolennikami zupy kremu, np. z pomidorów, z brokułów, z cukinii czy też z dyni, to z pewnością spodobają się wam również przepisy Kuchni Lidla na podobną w gęstości:

Jak widać, dodatki w zupach o smaku danego warzywa są bardzo mile widziane. Takiej zupie marchewkowej uroku dodadzą bataty i ser kozi, zupie brokułowej – gruszki i gorgonzola, a z kolei w przypadku zupy z cukinii idealnie sprawdzą się kurki. Grzyby to zresztą wdzięczne składniki pierwszych dań głównych. W Kuchni Lidla znajdziecie też przepisy na tradycyjną zupę grzybową oraz zupę pieczarkową. A wszyscy, którzy w warzywnych zupach poszukują oryginalnych lub też orientalnych akcentów, powinni koniecznie spróbować serbskiej zupy fasolowej albo np. kokosowej zupy curry z marchewką.

Przepisy na różne zupy: warzywne i na mięsie

Warzywa nie są oczywiście jedynymi składnikami zup. Równie dobrze ich podstawą mogą być mięsa, ryby, owoce morza czy różnego rodzaju kasze. My proponujemy wziąć pod uwagę klasyki kuchni polskiej, takie jak rosół czy krupnik, oraz przepisy na charakterystyczne zupy pochodzące z innych zakątków świata, np. na zupę meksykańską. Najważniejsze to jednak mieć sprawdzony przepis, a taki znajdziecie w Kuchni Lidla. Spójrzcie na kilka z nich!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!