Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka – najpopularniejsi przedstawiciele
Azja – największy na świecie kontynent – słynie z różnorodności i bogactwa kulinarnego. Każda z kuchni azjatyckich, tj. kuchnia chińska, indyjska, japońska, wietnamska czy też koreańska, ma swój charakter, wykorzystuje typowe dla danego regionu przyprawy i składniki, dzięki czemu potrawy zyskują na indywidualności, a tym samym wyróżniają kuchnie poszczególnych krajów. Sprawdźcie, po czym najłatwiej rozpoznać charakterystyczne dla danej kuchni danie azjatyckie.
Kuchnia chińska
W Chinach sztuka kulinarna ściśle łączy się z filozofią i medycyną. Według Chińczyków umysł powinien pozostawać w zgodzie z żołądkiem, wpływając tym samym pozytywnie na trawienie. Chińczycy wierzą, że efekt ten można osiągnąć, przyrządzając potrawy w 5 smakach jednocześnie, tj. słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym. W przepisach Kuchni Lidla na chińskie dania znajdziecie całą gamę przypraw, które pobudzą wasze kubki smakowe. A wśród przepisów na dania chińskie znajdziecie m.in. takie jak:
- wieprzowina z kapustą po chińsku
- kaczka po pekińsku
- stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- dim sum z farszem z mięsa mielonego
- polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- makaron z pieczoną kaczką
- łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- kaczka ze smażonym makaronem chow mein i warzywami
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska pachnie aromatycznymi przyprawami, wśród których wyróżnia się curry, spożywane w tym rejonie Azji pod wieloma postaciami. Dowodem na różnorodne wykorzystanie tej przyprawy w Indiach niech będą choćby przepisy Kuchni Lidla, która poleca m.in.:
- kaczkę w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- indyjskiego łososia w sosie słodko-kwaśnym
- wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- kurczaka po indyjsku
Jeśli jednak chcielibyście skosztować tradycyjnych dań, z których słynie kuchnia indyjska, to koniecznie sięgnijcie po:
- palak paneer – szpinak z domowym twarogiem, czyli indyjski biały ser w towarzystwie gęstego szpinakowego sosu
- trójkątne pierożki indyjskie smażone na głębokim oleju, tj. samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- chachumbar – indyjską sałatkę z pomidorów i ogórków
- chlebki naan, spotykane jako uzupełnienie wielu potraw indyjskich, a w Kuchni Lidla podane również w formie wegetariańskiej naan pizzy
- chutney śliwokowo-gruszkowe, czyli gęsty sos używany jako dodatek do mięs i dań wegetariańskich
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska, obok chińskiej, to jedna z najbardziej znanych i lubianych przez Polaków kuchni azjatyckiej. Świadczyć może o tym choćby fakt, z jakim apetytem zajadamy się daniem będącym symbolem Japonii, czyli popularnym sushi. Kuchnia Lidla radzi spróbować co najmniej dwóch wersji tej japońskiej potrawy, a dokładniej nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami oraz wegetariańskiego maki sushi. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni słynie również z zup, których bazą jest najczęściej tzw. dashi, tj. bulion przyrządzany z wiórków ryb bonito i wodorostów kombu. Zainteresowani pierwszym daniem głównym w stylu japońskim powinni zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla na:
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, to warto również sięgnąć po dania z sosem teriyaki, którego podstawą jest połączenie dwóch składników – sosu sojowego i cukru. Jego smak możecie poznać, przyrządzając m.in. filet teriyaki z ananasem oraz karpia w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska bliska jest kuchni chińskiej. Podstawą dań głównych bywa tutaj ryż lub makaron ryżowy, a wśród dodatków spotykamy często sos sojowy lub rybny. To właśnie ten drugi uznawany jest za wyróżnik potraw inspirowanych kuchnią wietnamską. Nic więc dziwnego, że najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej, czyli zupę pho z wołowiną, przyrządza się, dodając sos rybny. Do rozpoznawalnych w Polsce potraw rodem z Wietnamu zaliczyć trzeba także sajgonki. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję na sajgonki z pieczoną kaczką oraz prezentację 3 sposobów na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem).
Kuchnia koreańska
Zdecydowanie najmniej odkryta w naszym kraju jest kuchnia koreańska. Jej daniem flagowym, czyli kimchi, mógłby jednak zainteresować się niejeden Polak, przysmak ten bowiem powstaje w sposób zbliżony do naszej kapusty kiszonej. W przypadku kimchi składniki poddane fermentacji mogą być jednak o wiele bardziej zróżnicowane, a smak raczej pikantny aniżeli kwaśny. W Korei przygotowywanie kimchi na wielką skalę odbywa się tuż przed zimą i nosi nazwę gimjang.
Kuchnia azjatycka – przepisy
Jak widać, kuchnia azjatycka kryje w sobie wiele odmian stylów kulinarnych. I dobrze, bo dzięki temu przyrządzenie potraw typowo azjatyckich nigdy się nie znudzi! Różnorodność przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sprawia, że przeciętny Europejczyk za każdym razem sięgać będzie po potrawy azjatyckie z równie wielkim zainteresowaniem. Szczególnie jeśli przepisy na dania kuchni azjatyckiej zaczerpnie z Kuchni Lidla. Spójrzcie, jaki przepis na łatwe w wykonaniu danie azjatyckie znajdziecie w Kuchni Lidla.
Kuchnia azjatycka – przepisy na:
- dania azjatyckie z kurczakiem:
- dania azjatyckie z ryżem:
- danie azjatyckie z makaronem:
- dania azjatyckie z wołowiną:
- dania azjatyckie z woka:
- azjatyckie dania wegetariańskie:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Satay z kurczaka z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.


Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Makaron udon z kurczakiem hoisin
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Śniadaniówka w stylu bento
Bento to pożywny japoński posiłek na wynos, składający się z warzyw, ryżu, rozmaitych dodatków zamknięty w śniadaniówce. Wyróżnia go kolorowa, estetyczna forma podania – aż chce się jeść!

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.
