Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dwie kształtne miseczki o pojemności min. 250 ml
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Wodę podgrzewamy i przelewamy po miski. Następnie wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.
KROK 2: PODGRZEWAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI PANNA COTTY
Do garnka dodajemy mleko, śmietankę i cukier. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do ciepłego płynu dodajemy żelatynę i podgrzewamy jeszcze chwilę, uważając, aby płyn się nie zagotował. Kiedy składniki się połączą garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 3: CHŁODZIMY DESERY
Na dno każdej miseczki wykładamy po kilka owoców liczi (owoce z puszki marki Vitasia możemy dodać bezpośrednio, świeże należy najpierw obrać) i zalewamy je przestudzoną mleczno-śmietankową masą. Tak przygotowane deserki chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny.
KROK 4: PODAJEMY DESERY
Schłodzone desery delikatnie wyjmujemy z misek (możemy sobie pomóc palnikiem gazowym), polewamy je przecierem z mango i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)