Panna cotta

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • rondelek
  • silikonowe foremki

KROK 1: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY

Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.

Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem jagodowym i pozostałą częścią jagód.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    270 dni temu
    Smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    780 dni temu
    Jak długo panna cotta powinna być schładzana w lodówce przed polaniem owocami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    779 dni temu
    Najlepiej dać deserowi ok. 2-3 godzin w lodówce, by mieć pewność, że jego struktura będzie odpowiednio zwarta i nie rozpadnie się przy wyjmowaniu z formy. Dobrym sposobem jest również przygotowywanie deseru wieczorem i przechowywanie go w lodówce przez całą noc.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!