Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- rondelek
- silikonowe foremki
KROK 1: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY
Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.
Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem jagodowym i pozostałą częścią jagód.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Guacamole
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
289 dni temu
Nawet sie nie ścięła (w przepisie jest za mało żelatyny), tylko mi się rozwarstwiła. A w smaku taka średnia ale do zjedzenia. Musu już nawet nie próbowałam robić, jak cała reszta nie wyszła.
Odpowiedz
827 dni temu
Smaczne
Odpowiedz
1337 dni temu
Jak długo panna cotta powinna być schładzana w lodówce przed polaniem owocami?
Odpowiedz
1337 dni temu
Najlepiej dać deserowi ok. 2-3 godzin w lodówce, by mieć pewność, że jego struktura będzie odpowiednio zwarta i nie rozpadnie się przy wyjmowaniu z formy. Dobrym sposobem jest również przygotowywanie deseru wieczorem i przechowywanie go w lodówce przez całą noc.