Kuchnia grecka
Tradycyjne przepisy kuchni greckiej
W zależności od regionu kraju, który jest dość rozległy i składa się z części kontynentalnej oraz wyspiarskiej, kuchnia grecka charakteryzuje się nieco odmiennym menu, ukształtowanym na przełomie wieków przez różne sąsiadujące kultury. Nie dziwi więc fakt, że w kuchni greckiej odnaleźć można liczne potrawy przypominające te włoskie, bałkańskie czy arabskie. Wspólną cechą wszystkich wymienionych jest jednak upodobanie do ryb, które w rejonie śródziemnomorskim są postrzegane jako główny składnik jadłospisu. W kuchni greckiej nie spotkacie natomiast wielu zup, które w tak ciepłym klimacie, ze zrozumiałych względów, nie stanowią raczej priorytetu. Za to w kuchni greckiej bez trudu znajdziecie przepisy na przystawki bogate w świeże warzywa, ser feta czy oliwę z oliwek. Jeśli chcecie więc przenieść się do jednej z greckich tawern w gorące i słoneczne popołudnie, to koniecznie sięgnijcie po propozycje Kuchni Lidla na pieczoną paprykę z fetą i dressingiem miętowym, roladki z bakłażana czy też faszerowane papryki z oliwkami. Jak przystało na kuchnię grecką wśród dodatków nie może zabraknąć oczywiście popularnego sosu tzatziki, spożywanego zazwyczaj w towarzystwie typowych dla Grecji dań głównych, takich jak prawdziwe souvlaki po grecku, cevapcici czy kofty. Tzatziki to akurat bardzo wdzięczny przysmak, który doczekał się wielu interpretacji w przepisach dostosowanych do możliwości innych krajów, w tym również i Polski. Jednym z głównych składników sosu tzatziki, wymienionym w przepisie oryginalnym, jest jogurt grecki, który z łatwością znajdziemy na polskich półkach sklepowych. Ten charakterystyczny dla kuchni greckiej sos z ogórkiem i czosnkiem bywa również popularnym urozmaiceniem gyrosu, kolejnego tradycyjnego dla Hellady dania. I choć gyros znany w polskich realiach to także nazwa stosowana do sałatki z kurczaka, układanej warstwami, to w kuchni greckiej znajdziecie przede wszystkim przepis na gyros z frytkami. Podobnie jak w innych krajach, potrawa zaliczana jest do fast foodów, choć mięso wieprzowe czy drobiowe, którego w Polsce najczęściej używa się do jej przyrządzenia, w Grecji często zastępuje się baraniną czy jagnięciną. Jeśli nabraliście już ochoty na prawdziwie grecką ucztę, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. przepis na tradycyjne kofty czy bifetki, czyli klopsiki w greckim wydaniu. Tylko spójrzcie!
Kuchnia grecka – przepisy:
- gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- pastitsio (grecka zapiekanka z makaronem)
- klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- bifetki z fetą
- spanakopita – tort z fety i szpinaku
- musaka grecka
- proste gołąbki greckie
Sprawdzone przepisy na greckie desery
Kuchnia grecka to również bogata oferta deserów, w których nie oszczędza się cukru, orzechów oraz chałwy. Te trzy składniki bywają najczęściej spotykanymi elementami wypieków kuchni greckiej. Najbardziej znanym ciastem, choć rozpowszechnionym nie tylko w Grecji, ale również w Turcji czy Bułgarii, jest tzw. baklawa (zwana również bakławą lub baklavą). Przepis na tradycyjną baklawę grecką wypełnioną mnóstwem orzechów i bakalii znajdziecie oczywiście w Kuchni Lidla. Przy okazji warto też przyjrzeć się pozostałym pomysłom na greckie desery, takim jak:
- tort chałwowo-orzechowy
- ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
- karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- greckie ciasteczka orzechowe
- greckie ciasto „Elida”
- keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- macedoński tort chałwowy
Sałatka grecka – klasyka w najlepszym wydaniu
W zasadzie żaden posiłek Greków nie może obyć się bez sałatki, oczywiście greckiej. Można ją podać na śniadanie, obiad i kolację, a przepis na ten uniwersalny dodatek jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Jeśli więc zamierzacie przygotować sałatkę grecką w jej klasycznym wydaniu, to wskazówki, jak ją przyrządzić, znajdziecie w Kuchni Lidla w przepisie na pitę z fetą, cukinią i cebulą podaną z sałatką. Z kolei osobom poszukującym nieco bardziej urozmaiconych wersji sałatki greckiej polecić trzeba:
- sałatkę grecką z makaronem z cukinii
- sałatkę grecką z kurczakiem z przepisu na sałatkę ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałowowym
- sałatkę grecką z fetą z przepisu na sałatkę z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Wbrew pozorom próżno szukać w kuchni greckiej przepisu na sałatkę gyros, która święci triumfy popularności w Polsce. Gyros układany w sałatce naprzemiennie z warstwami warzyw znany jest głównie nad Wisłą i choć zapewne sama idea przyrządzania mięsa kurczaka używanego w tym daniu wywodzi się właśnie z Grecji, to cała potrawa nie jest już zaliczana do kanonu kuchni tego kraju.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!


Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
