Kuchnia grecka

Pełna świeżych warzyw, ryb i owoców morza oraz aromatycznych ziół, a przede wszystkim oliwy z oliwek. Niezwykle prosta w doborze składników, a przy tym tak skomplikowana w nazewnictwie. Taka właśnie jest kuchnia grecka, jedna z wielu należących do rejonu Morza Śródziemnego. Nic, tylko czerpać garściami z jej wzorców!

Tradycyjne przepisy kuchni greckiej

W zależności od regionu kraju, który jest dość rozległy i składa się z części kontynentalnej oraz wyspiarskiej, kuchnia grecka charakteryzuje się nieco odmiennym menu, ukształtowanym na przełomie wieków przez różne sąsiadujące kultury. Nie dziwi więc fakt, że w kuchni greckiej odnaleźć można liczne potrawy przypominające te włoskie, bałkańskie czy arabskie. Wspólną cechą wszystkich wymienionych jest jednak upodobanie do ryb, które w rejonie śródziemnomorskim są postrzegane jako główny składnik jadłospisu. W kuchni greckiej nie spotkacie natomiast wielu zup, które w tak ciepłym klimacie, ze zrozumiałych względów, nie stanowią raczej priorytetu. Za to w kuchni greckiej bez trudu znajdziecie przepisy na przystawki bogate w świeże warzywa, ser feta czy oliwę z oliwek. Jeśli chcecie więc przenieść się do jednej z greckich tawern w gorące i słoneczne popołudnie, to koniecznie sięgnijcie po propozycje Kuchni Lidla na pieczoną paprykę z fetą i dressingiem miętowym, roladki z bakłażana czy też faszerowane papryki z oliwkami. Jak przystało na kuchnię grecką wśród dodatków nie może zabraknąć oczywiście popularnego sosu tzatziki, spożywanego zazwyczaj w towarzystwie typowych dla Grecji dań głównych, takich jak prawdziwe souvlaki po grecku, cevapcici czy kofty. Tzatziki to akurat bardzo wdzięczny przysmak, który doczekał się wielu interpretacji w przepisach dostosowanych do możliwości innych krajów, w tym również i Polski. Jednym z głównych składników sosu tzatziki, wymienionym w przepisie oryginalnym, jest jogurt grecki, który z łatwością znajdziemy na polskich półkach sklepowych. Ten charakterystyczny dla kuchni greckiej sos z ogórkiem i czosnkiem bywa również popularnym urozmaiceniem gyrosu, kolejnego tradycyjnego dla Hellady dania. I choć gyros znany w polskich realiach to także nazwa stosowana do sałatki z kurczaka, układanej warstwami, to w kuchni greckiej znajdziecie przede wszystkim przepis na gyros z frytkami. Podobnie jak w innych krajach, potrawa zaliczana jest do fast foodów, choć mięso wieprzowe czy drobiowe, którego w Polsce najczęściej używa się do jej przyrządzenia, w Grecji często zastępuje się baraniną czy jagnięciną. Jeśli nabraliście już ochoty na prawdziwie grecką ucztę, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. przepis na tradycyjne kofty czy bifetki, czyli klopsiki w greckim wydaniu. Tylko spójrzcie!

Kuchnia grecka – przepisy:

Sprawdzone przepisy na greckie desery

Kuchnia grecka to również bogata oferta deserów, w których nie oszczędza się cukru, orzechów oraz chałwy. Te trzy składniki bywają najczęściej spotykanymi elementami wypieków kuchni greckiej. Najbardziej znanym ciastem, choć rozpowszechnionym nie tylko w Grecji, ale również w Turcji czy Bułgarii, jest tzw. baklawa (zwana również bakławą lub baklavą). Przepis na tradycyjną baklawę grecką wypełnioną mnóstwem orzechów i bakalii znajdziecie oczywiście w Kuchni Lidla. Przy okazji warto też przyjrzeć się pozostałym pomysłom na greckie desery, takim jak:

Sałatka grecka – klasyka w najlepszym wydaniu

W zasadzie żaden posiłek Greków nie może obyć się bez sałatki, oczywiście greckiej. Można ją podać na śniadanie, obiad i kolację, a przepis na ten uniwersalny dodatek jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Jeśli więc zamierzacie przygotować sałatkę grecką w jej klasycznym wydaniu, to wskazówki, jak ją przyrządzić, znajdziecie w Kuchni Lidla w przepisie na pitę z fetą, cukinią i cebulą podaną z sałatką. Z kolei osobom poszukującym nieco bardziej urozmaiconych wersji sałatki greckiej polecić trzeba:

Wbrew pozorom próżno szukać w kuchni greckiej przepisu na sałatkę gyros, która święci triumfy popularności w Polsce. Gyros układany w sałatce naprzemiennie z warstwami warzyw znany jest głównie nad Wisłą i choć zapewne sama idea przyrządzania mięsa kurczaka używanego w tym daniu wywodzi się właśnie z Grecji, to cała potrawa nie jest już zaliczana do kanonu kuchni tego kraju.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Kuchnia grecka

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
« 1 2 3 4

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram