Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Przygotowanie dipu
Obrać 1 ząbek czosnku i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Potem zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Cytrynę umyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć połowę skórki. Z cytryny wycisnąć sok. Skórkę i 1 łyżkę soku z cytryny dodać do czosnku w pojemniku. Tymianek umyć i osuszyć. Oberwać listki z gałązek i razem z jogurtem sojowym dodać do składników w pojemniku. Mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 4. Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4. Przelać dip do innego naczynia, wstawić do lodówki i umyć pojemnik miksujący.
Krok 2: Krojenie pomidorów i ogórka
Pomidory i ogórek umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasady szypułek. Miąższ pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, również pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Pokrojone warzywa włożyć do miski.
Krok 3: Krojenie cebuli
Cebulę obrać, przepołowić, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki osączyć i pokroić na plasterki. Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pomidorów i ogórka, dokładnie wymieszać. Przyprawić ½ łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu.
Krok 4: Gotowanie ziemniaków
Ziemniaki umyć, włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać do niej 2 łyżeczki soli. Głęboki wkład do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą. Gotować ziemniaki, ustawiwszy program gotowanie na parze.
Krok 5: Gotowanie bakłażanów na parze
Pasta bakłażanowa: bakłażany umyć, przepołowić włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, zamknąć i gotować ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut, pomijając przy tym nagrzewanie.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie i w razie potrzeby gotować je kilka minut dłużej. Ziemniaki wyjąć i trzymać w cieple, bakłażany odstawić, opróżnić pojemnik miksujący.
Krok 6: Rozdrabnianie czosnku
Ząbek czosnku obrać, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać czosnek (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 7: Przygotowanie purée z bakłażana
Z bakłażanów wyjąć miąższ i włożyć do pojemnika miksującego. Dodać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz kajeński i oregano. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. W razie potrzeby purée z bakłażana zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 12 sekund/prędkość 4.
Krok 8: Faszerowanie ziemniaków
Ziemniaki naciąć wzdłuż i nieco rozchylić połówki. Do każdego ziemniaka włożyć po łyżce pasty bakłażanowej, trochę sałatki pomidorowo-ogórkowej i kleks jogurtu sojowego.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Whoopies
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Wrapy z sałaty z tofu
- Zupa migdałowa
- Wegańskie bounty owocowe
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Koktajle owocowe
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Muffinki jednorożce
- Papaya bowl z kremem jogurtowym
- Sałatka z młodych warzyw
- Owsiany placek z rabarbarem
- Gryczane pierogi z bobem
- Smoothie „Wellness”
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Kisiel z czerwonych owoców
- Tumbet
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Muffinki ze śliwkami
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)