
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy łyżkę masła, cynamon, cukier trzcinowy, pokrojone jabłka i sok z cytryny. Całość smażymy ok. 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odkładamy całość do przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO
Masło rozpuszczamy w rondelku. Z ciasta filo oddzielamy jeden płat, smarujemy go masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. To samo robimy z pozostałymi arkuszami. Tak przygotowane arkusze ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 8 cm.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA
W dolnej części każdego pasa ciasta wykładamy łyżkę masy jabłkowej. Dolny lewy róg ciasta składamy do prawego boku. Powstały na dole pasa ciasta trójkąt składamy w górę, następnie prawy dolny róg ciasta składamy do lewego boku. Czynność powtarzamy, aż z ciasta uformujemy trójkąt – tak samo robimy z pozostałymi pasami ciasta.
Wskazówka: ciasta filo nie można zbyt mocno ściskać, róbmy to delikatnie.
KROK 4: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym masłem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciastka przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po ostudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
672 dni temu
Bardzo dobre ciastka, ale ja ograniczyłam ilość ciasta do trzech arkuszy zamiast pół kilo. tak jest lepiej i taniej.
Odpowiedz