![Milopitakia Milopitakia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7066c693470a-cecfc88da313-kw19-2022-kinga-paruzel-milopitakia.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy łyżkę masła, cynamon, cukier trzcinowy, pokrojone jabłka i sok z cytryny. Całość smażymy ok. 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odkładamy całość do przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO
Masło rozpuszczamy w rondelku. Z ciasta filo oddzielamy jeden płat, smarujemy go masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. To samo robimy z pozostałymi arkuszami. Tak przygotowane arkusze ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 8 cm.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA
W dolnej części każdego pasa ciasta wykładamy łyżkę masy jabłkowej. Dolny lewy róg ciasta składamy do prawego boku. Powstały na dole pasa ciasta trójkąt składamy w górę, następnie prawy dolny róg ciasta składamy do lewego boku. Czynność powtarzamy, aż z ciasta uformujemy trójkąt – tak samo robimy z pozostałymi pasami ciasta.
Wskazówka: ciasta filo nie można zbyt mocno ściskać, róbmy to delikatnie.
KROK 4: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym masłem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciastka przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po ostudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
![Tartaletka z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795ca180b03f-f056555218-TARTALETKI-Z-JABLKAMI_960x540.webp)
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!
![Jabłka nadziewane kaszą jaglaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8808aeea0374-8ed73eede4ee-KK_SLODKIE_jablka_nadziewane_kasza_jaglana_1250x700.webp)
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
![Ciastka francuskie z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1732ceab60c0-58b79de21072-BS_ONLINE_KW37_PAWEK_200818_MJ9229.webp)
Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!
![Podlaskie całuski z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6c1827d496a5-fd82c3666845-kw46-pawel-malecki-podlaskie-caluski-z-jablkami-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka z jabłkami
- Whoopies
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Domowe sezamki
- Lizaki w kształcie reniferków
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Sałatka z truskawkami
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Babka ziemniaczana
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Komentarze (1)
228 dni temu
Bardzo dobre ciastka, ale ja ograniczyłam ilość ciasta do trzech arkuszy zamiast pół kilo. tak jest lepiej i taniej.
odpowiedz