Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury do 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu.
KROK 3: PIECZEMY JABŁKA
Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez 15-18 minut.
Jabłka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerzyki i podajemy gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!
Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.
Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.
Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Nalewki z owoców
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Tort bezowy z poziomkami
- Przecier ze świeżych owoców
- Trufle z ciecierzycy
- Placuszki jaglane z jabłkami
- Wegetariańskie kanapki
- Zielone krokiety z farszem ruskim
- Szakszuka z botwinki
- Kompot agrestowy
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Kokosowa konfitura z mango
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Kanapki z pulled porkiem
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Tort z babeczek
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Twarożek z rzodkiewkami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)