Kuchnia grecka
Tradycyjne przepisy kuchni greckiej
W zależności od regionu kraju, który jest dość rozległy i składa się z części kontynentalnej oraz wyspiarskiej, kuchnia grecka charakteryzuje się nieco odmiennym menu, ukształtowanym na przełomie wieków przez różne sąsiadujące kultury. Nie dziwi więc fakt, że w kuchni greckiej odnaleźć można liczne potrawy przypominające te włoskie, bałkańskie czy arabskie. Wspólną cechą wszystkich wymienionych jest jednak upodobanie do ryb, które w rejonie śródziemnomorskim są postrzegane jako główny składnik jadłospisu. W kuchni greckiej nie spotkacie natomiast wielu zup, które w tak ciepłym klimacie, ze zrozumiałych względów, nie stanowią raczej priorytetu. Za to w kuchni greckiej bez trudu znajdziecie przepisy na przystawki bogate w świeże warzywa, ser feta czy oliwę z oliwek. Jeśli chcecie więc przenieść się do jednej z greckich tawern w gorące i słoneczne popołudnie, to koniecznie sięgnijcie po propozycje Kuchni Lidla na pieczoną paprykę z fetą i dressingiem miętowym, roladki z bakłażana czy też faszerowane papryki z oliwkami. Jak przystało na kuchnię grecką wśród dodatków nie może zabraknąć oczywiście popularnego sosu tzatziki, spożywanego zazwyczaj w towarzystwie typowych dla Grecji dań głównych, takich jak prawdziwe souvlaki po grecku, cevapcici czy kofty. Tzatziki to akurat bardzo wdzięczny przysmak, który doczekał się wielu interpretacji w przepisach dostosowanych do możliwości innych krajów, w tym również i Polski. Jednym z głównych składników sosu tzatziki, wymienionym w przepisie oryginalnym, jest jogurt grecki, który z łatwością znajdziemy na polskich półkach sklepowych. Ten charakterystyczny dla kuchni greckiej sos z ogórkiem i czosnkiem bywa również popularnym urozmaiceniem gyrosu, kolejnego tradycyjnego dla Hellady dania. I choć gyros znany w polskich realiach to także nazwa stosowana do sałatki z kurczaka, układanej warstwami, to w kuchni greckiej znajdziecie przede wszystkim przepis na gyros z frytkami. Podobnie jak w innych krajach, potrawa zaliczana jest do fast foodów, choć mięso wieprzowe czy drobiowe, którego w Polsce najczęściej używa się do jej przyrządzenia, w Grecji często zastępuje się baraniną czy jagnięciną. Jeśli nabraliście już ochoty na prawdziwie grecką ucztę, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. przepis na tradycyjne kofty czy bifetki, czyli klopsiki w greckim wydaniu. Tylko spójrzcie!
Kuchnia grecka – przepisy:
- gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- pastitsio (grecka zapiekanka z makaronem)
- klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- bifetki z fetą
- spanakopita – tort z fety i szpinaku
- musaka grecka
- proste gołąbki greckie
Sprawdzone przepisy na greckie desery
Kuchnia grecka to również bogata oferta deserów, w których nie oszczędza się cukru, orzechów oraz chałwy. Te trzy składniki bywają najczęściej spotykanymi elementami wypieków kuchni greckiej. Najbardziej znanym ciastem, choć rozpowszechnionym nie tylko w Grecji, ale również w Turcji czy Bułgarii, jest tzw. baklawa (zwana również bakławą lub baklavą). Przepis na tradycyjną baklawę grecką wypełnioną mnóstwem orzechów i bakalii znajdziecie oczywiście w Kuchni Lidla. Przy okazji warto też przyjrzeć się pozostałym pomysłom na greckie desery, takim jak:
- tort chałwowo-orzechowy
- ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
- karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- greckie ciasteczka orzechowe
- greckie ciasto „Elida”
- keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- macedoński tort chałwowy
Sałatka grecka – klasyka w najlepszym wydaniu
W zasadzie żaden posiłek Greków nie może obyć się bez sałatki, oczywiście greckiej. Można ją podać na śniadanie, obiad i kolację, a przepis na ten uniwersalny dodatek jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Jeśli więc zamierzacie przygotować sałatkę grecką w jej klasycznym wydaniu, to wskazówki, jak ją przyrządzić, znajdziecie w Kuchni Lidla w przepisie na pitę z fetą, cukinią i cebulą podaną z sałatką. Z kolei osobom poszukującym nieco bardziej urozmaiconych wersji sałatki greckiej polecić trzeba:
- sałatkę grecką z makaronem z cukinii
- sałatkę grecką z kurczakiem z przepisu na sałatkę ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałowowym
- sałatkę grecką z fetą z przepisu na sałatkę z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Wbrew pozorom próżno szukać w kuchni greckiej przepisu na sałatkę gyros, która święci triumfy popularności w Polsce. Gyros układany w sałatce naprzemiennie z warstwami warzyw znany jest głównie nad Wisłą i choć zapewne sama idea przyrządzania mięsa kurczaka używanego w tym daniu wywodzi się właśnie z Grecji, to cała potrawa nie jest już zaliczana do kanonu kuchni tego kraju.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
