Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Odważony makaron umieszczamy w koszyczku. W termorobocie kuchennym MC Smart wybieramy program: podgrzewanie wody i gotujemy 2 l wody. Ostrożnie wkładamy koszyczek z makaronem orzo i gotujemy, wykorzystując program: gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100° C / obroty 1. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ugotowanym makaronem. Z misy termorobota MCS przelewamy wrzątek na wyjęty z koszyczkiem makaron, by pozbyć się resztek makaronu z misy. Następnie przelewamy makaron bieżącą, zimną wodą i przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI

Do misy termorobota MCS wkładamy pomidorki. Siekamy je, korzystając z programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

Pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku wrzucamy do misy urządzenia – siekamy, korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sek. / obroty 7. Zgarniamy składniki ze ścianek misy. Wewamy oliwę i smażymy, korzystając z programu: przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 130°C – bez górnej miarki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze oraz suszone pomidory i całość podsmażamy, korzystając z programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Wlewamy wodę, dodajemy piramidkę smaku, zioła greckie, sól, pieprz i miód. Całość gotujemy, korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 110°C / obroty 1. Z zupy usuwamy piramidkę, dodajemy masło i miksujemykorzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.

KROK 4: DODAJEMY SKŁADNIKI I PODAJEMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy posiekane pomidorki koktajlowe, makaron oraz bazylię. Całość mieszamy kopystką. Przykrywamy pokrywką i czekamy 5 minut, aby makaron i pomidorki podgrzały się do temperatury zupy. Zupę podajemy z pokruszoną fetą.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!