Zupa szczawiowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTOWANIE JAJEK

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml zimnej wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym i gotować (z zatkniętą miarką) 14 minut/prędkość 1/120°C. Wyjąć wkład do gotowania, opłukać jajka zimną wodą. Pojemnik miksujący opróżnić i osuszyć.

KROK 2: ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE WARZYW

Szczaw umyć, otrząsnąć z wody, usunąć twarde łodyżki, liście posiekać z grubsza. Włożyć szczaw do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 8. Przełożyć szczaw do innego naczynia.

Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Marchew umyć, obrać, pokroić na 3-cm kawałki. Cebule i marchew włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.

KROK 3: GOTOWANIE I MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do pojemnika miksującego włożyć ziemniaki i wlać gorący bulion warzywny. Gotować (z zatkniętą miarką) 35 minut/prędkość 1/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8.

KROK 4: PRZYPRAWIANIE I PODANIE ZUPY

Do zupy dodać 1 łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu, rozdrobniony szczaw i kwaśną śmietanę. Mieszać zupę (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.

Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, nałożyć je do talerzy i zalać gorącą zupą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!