Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTOWANIE JAJEK
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml zimnej wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym i gotować (z zatkniętą miarką) 14 minut/prędkość 1/120°C. Wyjąć wkład do gotowania, opłukać jajka zimną wodą. Pojemnik miksujący opróżnić i osuszyć.
KROK 2: ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE WARZYW
Szczaw umyć, otrząsnąć z wody, usunąć twarde łodyżki, liście posiekać z grubsza. Włożyć szczaw do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 8. Przełożyć szczaw do innego naczynia.
Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Marchew umyć, obrać, pokroić na 3-cm kawałki. Cebule i marchew włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.
KROK 3: GOTOWANIE I MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do pojemnika miksującego włożyć ziemniaki i wlać gorący bulion warzywny. Gotować (z zatkniętą miarką) 35 minut/prędkość 1/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8.
KROK 4: PRZYPRAWIANIE I PODANIE ZUPY
Do zupy dodać 1 łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu, rozdrobniony szczaw i kwaśną śmietanę. Mieszać zupę (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.
Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, nałożyć je do talerzy i zalać gorącą zupą.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!
Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!
Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.
Zupa szczawiowa – lekkie danie na lato
Dla wielu osób zupa szczawiowa to smak lata! Te niepozorne liście zachwycają lekko kwaśnym, a zarazem ostrym smakiem z cytrynowymi nutami. Cudownie orzeźwiają! Ponadto zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu to tradycyjne danie kuchni polskiej, a zarazem sezonowy przysmak, ponieważ świeży szczaw nie nadaje się do długiego przechowywania. Niestety delikatne liście bardzo szybko więdną. Właśnie dlatego poza sezonem na szczaw tę pyszną zupę możesz ugotować jedynie z koncentratu.
Czy szczawiowa to typowo polska zupa? Co ciekawe, zupa szczawiowa pojawia się też w innych państwach Europy Wschodniej, jak również w kuchni żydowskiej.
Tradycyjną zupę szczawiową przygotowuje się ze świeżych liści odmiany ogrodowej lub botanicznej. Wiele osób bardziej ceni wariant ogrodowy, ponieważ jest delikatniejszy i mniej kwaśny. Poza tym liście odmiany ogrodowej są większe oraz przyjemnie mięsiste. Pamiętaj, aby świeżo kupiony pęczek szczawiu dokładnie umyć pod bieżącą wodą! Do ugotowania zupy wybierz niepowiędnięte liście oraz młode ogonki liściowe, ale wtedy kiedy nie są łykowate.
Szczawiowa z jajkiem to idealne danie obiadowe. Wspaniale spisuje się zarówno podczas codziennych, jak i odświętnych obiadów. Może towarzyszyć mięsnym i wegetariańskim potrawom. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją również na kolację.
Przepis na zupę szczawiową z MC Smart
Kiedy sięgnąć po przepis na zupę szczawiową? Sezon na świeży szczaw przypada na maj oraz początek czerwca. Masz więc niewiele czasu, aby cieszyć się jej wersją ze świeżymi liśćmi. Koniecznie więc wypróbuj nasz przepis na szczawiową. Uwaga – podany przepis na zupę szczawiową zakłada zrobienie jej z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki temu zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a efekt przerośnie Twoje oczekiwania. Pracę z użyciem termorobota polubią zarówno osoby, którym zależy na optymalizacji czasu spędzonego w kuchni, jak i te, które nie mają dużych umiejętności kulinarnych. W końcu przepis na zupę szczawiową z jajkiem zakłada, że będzie ona gotowa w zaledwie 15 minut! Ponadto zalicza się on do kategorii łatwych. Czego chcieć więcej?
W tym miejscu wspomnimy tylko o tym, z czym możesz serwować opisywane danie. Otóż szczawiowa fantastycznie komponuje się z kromką świeżego chleba, bagietką lub bułką. Możesz podać pieczywo na boku talerza, aby maczać je w zupie. Inna opcja to chrupiące grzanki, które ciekawie urozmaicą jej konsystencję. Zupa dobrze smakuje też z posiekaną natką pietruszki dodaną tuż przed podaniem jej na stół.
Jak ugotować zupę szczawiową z jajkiem? Co zrobić bez termorobota?
Nie masz MC Smart? Spokojnie, bez niego również możesz skosztować zupy z podanego przepisu. Jak ugotować zupę szczawiową samodzielnie, bez pomocy tego użytecznego urządzenia? Zacznij od bulionu warzywnego. Jest on łagodniejszy od wersji mięsnej, dlatego doskonale pasuje do smaku szczawiu. Do jego ugotowania potrzebujesz 3 marchewek, 2 pietruszek, niewielkiego selera, pora, dużej cebuli, 3-4 ząbków czosnku, 4 liści laurowych, kilku ziaren ziela angielskiego i ziarenek pieprzu czarnego, a także świeżej natki pietruszki, soli i wody. Możesz również dodać kilka gałązek świeżego tymianku bądź lubczyku, aby wzbogacić charakter bulionu. Wszystkie składniki masz pod ręką? Zatem marchewki, pietruszkę i selera obierz, po czym pokrój na duże kawałki. Por przetnij wzdłuż oraz dokładnie opłucz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni, by zyskała intensywniejszy smak. Ząbki czosnku obierz i pozostaw w całości. Teraz go garnka wrzuć warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz świeżą natkę pietruszki i tymianek (jeśli zamierzasz go użyć). Doprowadź wodę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość przez od 45 minut do kilku godzin. Im dłuższy czas gotowania, tym głębszy smak wywaru. Przez cały czas gotowania woda powinna tylko delikatnie bulgotać! Gotowy bulion odcedź, aby usunąć warzywa.
W końcu – jak zrobić zupę szczawiową na warzywnym bulionie? Do garnka z wywarem wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie dokładnie umyj liście szczawiu, usuń twarde łodyżki i posiekaj je. Szczaw dodaj do zupy i gotuj całość przez kolejne 5-10 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z odrobiną gorącej zupy, aby ją zahartować. Powoli wlej śmietanę do garnka, cały czas mieszając, aby uniknąć jej zwarzenia. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, a po tym gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Jak widać, kwestia tego, jak się robi zupę szczawiową, nie jest szczególnie skomplikowana. Taka zupa szczawiowa z jajkiem nie odbiega smakiem od wersji przyrządzonej w MC Smart, lecz z pewnością jej ugotowanie zajmuje więcej czasu.
Podany przepis na szczawiową wskazuje, aby serwować zupę z gotowanym jajkiem. Jeśli jednak zależy Ci na bardziej wykwintnym sposobie podania, rozważ zastąpienie go jajkiem w koszulce. Jak je przyrządzić? Przygotuj szeroki garnek i napełnij go wodą na głębokość około 8-10 cm. Następnie doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Jej powierzchnia powinna tylko lekko się ruszać, a nie mocno bulgotać. Teraz rozbij jajko do małej miseczki lub filiżanki. Uważaj, aby nie uszkodzić żółtka! Użyj łyżki lub trzepaczki, aby zamieszać wodę i stworzyć wir, który pomoże zawinąć białko wokół żółtka, tworząc bardziej zwarte jajko w koszulce. Delikatnie wlewaj jajko do środka wiru. Przez cały czas gotowania woda powinna być na tyle gorąca, by jajko od razu zaczęło się ścinać, ale nie powinna wrzeć. Gotuj je przez około 3-4 minuty, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
Wiesz, jak zrobić szczawiową! I to zarówno z użyciem MC Smart, jak i zupełnie samodzielnie. Zachęcamy Cię, aby przynajmniej raz w sezonie na szczaw skusić się na ten wyjątkowy przysmak. Zapoznaj się również z innymi przepisami z bogatej kolekcji Kuchni Lidla. Na pewno Cię nie rozczarują. Pozytywnie zaskoczy Cię choćby zupa gyros czy zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem według pomysłu Kingi Paruzel.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Kanapki według Karola Okrasy
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Crostini z serem brie i miechunką
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Jajko zapiekane w bagietce
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Filet z kurczaka z pigwą
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Zupa chrzanowa
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Wegański green bowl
- Mus truskawkowy
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Sos pieczarkowy
- Pasta z tuńczyka
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Sos z suszonych grzybów
- Kaczka z chrupiącą skórką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)