Sałatka z brokułem i jajkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Oba składniki wystudź do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

SAŁATKA

Paprykę kroimy w dość drobną kostkę, mortadelę w paski, a kapary i jajka w ćwiartki. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

DRESSING

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w miseczce i bardzo dokładnie mieszamy.

PODANIE

Przygotowaną sałatkę zalewamy dressingiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sałatka z brokułem idealna na lunch (i nie tylko)

Sałatka kojarzy Ci się wyłącznie z lekkim posiłkiem czy dodatkiem do dania głównego? Tym razem Kinga Paruzel udowadnia, że może ona też wystąpić w postaci pełnoprawnego posiłku! Sałatka z mortadelą i jajkiem jej autorstwa jest sycąca na tyle, że z powodzeniem zastępuje inne dania. Możesz zabrać ją do pracy czy spakować do lunchboxa, gdy wiesz, że spędzisz dużo czasu poza domem. Dajemy słowo, że zapomnisz o głodzie – sałatka z brokułem i jajkiem fantastycznie sprawdzi się jako pyszny obiad. Ponadto ta smakowita propozycja może znaleźć się na stole podczas rozmaitych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Sałatka z brokułem i jajkiem wspaniale wypadnie nawet podczas świątecznego obiadu! Zachęcamy do jej przyrządzenia w okresie wielkanocnym, kiedy w potrawach królują jajka w rozmaitych odsłonach. Przekonuje Cię to? Wobec tego sprawdź, o czym pamiętać podczas przygotowania sałatki z brokułami i jajkiem!

Sałatka z brokułem i jajkiem oraz włoską mortadelą

Sałatka z brokułem i jajkiem autorstwa Kingi Paruzel zawiera mortadelę. To jeden z głównych składników wchodzących w jej skład. Radzimy Ci sięgnąć po oryginalną włoską mortadelę, ze względu na jej charakterystyczny smak, który trudno porównać do innych wędlin. Jest ona delikatna, a zarazem lekko pikantna. Cechuje ją również wyjątkowy aromat, dzięki któremu sałatka z jajkiem i brokułem zyskuje unikatowy charakter. Gdyby jednak zdobycie mortadeli okazało się z jakiegoś powodu niemożliwe, rozważ wykorzystanie innego produktu w ramach zastępstwa. Dobrym wyborem może okazać się kiełbasa Cervelat, wysokiej jakości szynka, smażone mięso z kurczaka lub indyka czy w końcu salami (pamiętaj, że ma ono bardzo intensywny smak). Ostatecznie nic złego nie stanie się także wtedy, gdy sałatkę z brokułem i jajkami przyrządzisz bez mortadeli – w takiej odsłonie polecamy ją również wegetarianom.

Przepis na sałatkę z brokułem z godnymi uwagi dodatkami

Siła naszego przepisu na sałatkę z brokułów to prostota oraz krótka lista składników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco ją wzbogacić – oczywiście, jeśli tylko masz na to ochotę! Dobry pomysł to np. sałatka z makaronem, brokułami i jajkiem. W tym przypadku spisze się makaron farfalle, który świetnie absorbuje sosy, a przy tym estetycznie wygląda. Możesz też wybrać penne, czy fusilli. Częsty dodatek do sałatek to makaron ryżowy – sałatka z jajka i brokuła z jego dodatkiem również będzie fantastycznie smakować. Warto eksperymentować i dostosować wybór makaronu do swojego gustu. Uwaga – makaron powinien być al dente! Wówczas ma idealną strukturę dopasowaną do pozostałych składników kompozycji.

Jak zrobić sałatkę z brokułem?

Tak naprawdę przyrządzenie sałatki z brokuła jest banalnie proste! Aby jednak wszystko poszło zgodnie z planem, zwróć szczególną uwagę na czas gotowania poszczególnych składników. Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, jeśli są niewielkie, a 5-7 minut w przypadku większych. Gotuj je do momentu, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Nie mogą się rozpadać! Z kolei jajka powinny gotować się około 8 minut. Wszystko to sprawi, że sałatka z brokuła z jajkiem zachwyci smakiem oraz strukturą poszczególnych składników.

Sałatka brokułowa z sosem idealnym

Z dość wyrazistym smakiem brokułowej sałatki doskonale komponuje się zaproponowany przez nas dressing z czosnkiem i serem pecorino. Ten najstarszy z włoskich serów powstaje z mleka owczego, jest cudownie aromatyczny, nieco ostry, a przy tym bardzo słony. Odrobinę przypomina parmezan, dlatego w razie potrzeby możesz go zastąpić właśnie nim. Wyraziste akcenty smakowe przebijające w sosie tworzą niezwykle udane połączenie z pozostałymi składnikami sałatki z brokułami.

Choć oczywiście nasza sałatka będzie znakomicie smakować również z innym dressingiem! Na pewno uda się także z prostym sosem z majonezem i czosnkiem. Jak go przygotować? Wystarczy, że w misce wymieszasz łyżkę majonezu, łyżkę kremowego jogurtu naturalnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę octu i cytryny oraz szczyptę soli. Wszystko to sprawi, że sałatka brokułowa z jajkiem stanie się znacznie łagodniejsza. Możesz też wymienić sos czosnkowy na zupełnie inny. Zwłaszcza jeśli czosnek nie należy do Twoich ulubionych smaków. Sałatka z brokułem i jajkiem oraz pomidorem dobrze smakuje również z sosem ziołowym czy sezamowym.

Sałatka z brokułem – przepis Kuchni Lidla

Nasz przepis na sałatkę z brokuła jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani dużego zasobu czasu. Nie bez powodu określamy przepis mianem łatwego, a całość jego przygotowania zajmuje zaledwie 20 minut. Mając wszystkie składniki pod ręką, nie pozostaje Ci nic innego jak przejść do działania! Weź pod uwagę, że sałatka z jajek i brokuła autorstwa Kingi Paruzel doskonale nadaje się do eksperymentów kulinarnych, a wszelkie zmiany są tu mile widziane. Oczywiście przedstawiony przepis na sałatkę z brokułów to tylko jedna propozycja z bogatej kolekcji naszych przepisów. Wśród nich znajdziesz oryginalną sałatkę z pomelo czy sycącą sałatkę z boczkiem i chorizo.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!