Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Oba składniki wystudź do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
SAŁATKA
Paprykę kroimy w dość drobną kostkę, mortadelę w paski, a kapary i jajka w ćwiartki. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
DRESSING
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w miseczce i bardzo dokładnie mieszamy.
PODANIE
Przygotowaną sałatkę zalewamy dressingiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
Sałatka z brokułem idealna na lunch (i nie tylko)
Sałatka kojarzy Ci się wyłącznie z lekkim posiłkiem czy dodatkiem do dania głównego? Tym razem Kinga Paruzel udowadnia, że może ona też wystąpić w postaci pełnoprawnego posiłku! Sałatka z mortadelą i jajkiem jej autorstwa jest sycąca na tyle, że z powodzeniem zastępuje inne dania. Możesz zabrać ją do pracy czy spakować do lunchboxa, gdy wiesz, że spędzisz dużo czasu poza domem. Dajemy słowo, że zapomnisz o głodzie – sałatka z brokułem i jajkiem fantastycznie sprawdzi się jako pyszny obiad. Ponadto ta smakowita propozycja może znaleźć się na stole podczas rozmaitych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Sałatka z brokułem i jajkiem wspaniale wypadnie nawet podczas świątecznego obiadu! Zachęcamy do jej przyrządzenia w okresie wielkanocnym, kiedy w potrawach królują jajka w rozmaitych odsłonach. Przekonuje Cię to? Wobec tego sprawdź, o czym pamiętać podczas przygotowania sałatki z brokułami i jajkiem!
Sałatka z brokułem i jajkiem oraz włoską mortadelą
Sałatka z brokułem i jajkiem autorstwa Kingi Paruzel zawiera mortadelę. To jeden z głównych składników wchodzących w jej skład. Radzimy Ci sięgnąć po oryginalną włoską mortadelę, ze względu na jej charakterystyczny smak, który trudno porównać do innych wędlin. Jest ona delikatna, a zarazem lekko pikantna. Cechuje ją również wyjątkowy aromat, dzięki któremu sałatka z jajkiem i brokułem zyskuje unikatowy charakter. Gdyby jednak zdobycie mortadeli okazało się z jakiegoś powodu niemożliwe, rozważ wykorzystanie innego produktu w ramach zastępstwa. Dobrym wyborem może okazać się kiełbasa Cervelat, wysokiej jakości szynka, smażone mięso z kurczaka lub indyka czy w końcu salami (pamiętaj, że ma ono bardzo intensywny smak). Ostatecznie nic złego nie stanie się także wtedy, gdy sałatkę z brokułem i jajkami przyrządzisz bez mortadeli – w takiej odsłonie polecamy ją również wegetarianom.
Przepis na sałatkę z brokułem z godnymi uwagi dodatkami
Siła naszego przepisu na sałatkę z brokułów to prostota oraz krótka lista składników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco ją wzbogacić – oczywiście, jeśli tylko masz na to ochotę! Dobry pomysł to np. sałatka z makaronem, brokułami i jajkiem. W tym przypadku spisze się makaron farfalle, który świetnie absorbuje sosy, a przy tym estetycznie wygląda. Możesz też wybrać penne, czy fusilli. Częsty dodatek do sałatek to makaron ryżowy – sałatka z jajka i brokuła z jego dodatkiem również będzie fantastycznie smakować. Warto eksperymentować i dostosować wybór makaronu do swojego gustu. Uwaga – makaron powinien być al dente! Wówczas ma idealną strukturę dopasowaną do pozostałych składników kompozycji.
Jak zrobić sałatkę z brokułem?
Tak naprawdę przyrządzenie sałatki z brokuła jest banalnie proste! Aby jednak wszystko poszło zgodnie z planem, zwróć szczególną uwagę na czas gotowania poszczególnych składników. Różyczki brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, jeśli są niewielkie, a 5-7 minut w przypadku większych. Gotuj je do momentu, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Nie mogą się rozpadać! Z kolei jajka powinny gotować się około 8 minut. Wszystko to sprawi, że sałatka z brokuła z jajkiem zachwyci smakiem oraz strukturą poszczególnych składników.
Sałatka brokułowa z sosem idealnym
Z dość wyrazistym smakiem brokułowej sałatki doskonale komponuje się zaproponowany przez nas dressing z czosnkiem i serem pecorino. Ten najstarszy z włoskich serów powstaje z mleka owczego, jest cudownie aromatyczny, nieco ostry, a przy tym bardzo słony. Odrobinę przypomina parmezan, dlatego w razie potrzeby możesz go zastąpić właśnie nim. Wyraziste akcenty smakowe przebijające w sosie tworzą niezwykle udane połączenie z pozostałymi składnikami sałatki z brokułami.
Choć oczywiście nasza sałatka będzie znakomicie smakować również z innym dressingiem! Na pewno uda się także z prostym sosem z majonezem i czosnkiem. Jak go przygotować? Wystarczy, że w misce wymieszasz łyżkę majonezu, łyżkę kremowego jogurtu naturalnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę octu i cytryny oraz szczyptę soli. Wszystko to sprawi, że sałatka brokułowa z jajkiem stanie się znacznie łagodniejsza. Możesz też wymienić sos czosnkowy na zupełnie inny. Zwłaszcza jeśli czosnek nie należy do Twoich ulubionych smaków. Sałatka z brokułem i jajkiem oraz pomidorem dobrze smakuje również z sosem ziołowym czy sezamowym.
Sałatka z brokułem – przepis Kuchni Lidla
Nasz przepis na sałatkę z brokuła jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani dużego zasobu czasu. Nie bez powodu określamy przepis mianem łatwego, a całość jego przygotowania zajmuje zaledwie 20 minut. Mając wszystkie składniki pod ręką, nie pozostaje Ci nic innego jak przejść do działania! Weź pod uwagę, że sałatka z jajek i brokuła autorstwa Kingi Paruzel doskonale nadaje się do eksperymentów kulinarnych, a wszelkie zmiany są tu mile widziane. Oczywiście przedstawiony przepis na sałatkę z brokułów to tylko jedna propozycja z bogatej kolekcji naszych przepisów. Wśród nich znajdziesz oryginalną sałatkę z pomelo czy sycącą sałatkę z boczkiem i chorizo.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka waldorf
- Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
- Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
- Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
- Sałatka z kaszą bulgur
- Sałatka z kabanosów
- Sałatka z batatem
- Zielona sałatka z brokułem
- Sałatka z makaronu soba
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Tosty z awokado i jajkiem
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Jesienna owsianka
- Tarta z owocami kaki
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Sos kurkowy
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Risotto – klasyczny przepis
- Duszony por
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Zasmażana młoda kapusta
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Poncz różany z truskawkami
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)