zobacz film Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki. 

Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.

KROK 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.

KROK 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.

KROK 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO

Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ Z TWAROGIEM I KIEŁKAMI

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Na wierzch kruszymy wędzony twaróg. Podajemy z kiełkami rzodkiewki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!