Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY WARZYWA
Obieramy warzywa korzeniowe, seler kroimy w kostkę, a pietruszkę w talarki. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w ćwiartki.
Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszonym tymiankiem i solą. Całość mieszamy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ KREM
Podpieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy piramidkę smaku i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy piramidkę, zupę lekko studzimy, a następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera.
Krok 3: PIECZEMY KRAKERSY
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a papier skrapiamy i smarujemy odrobiną oliwy.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania krakersów dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 5 minut.
Po upływie tego czasu masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po jej powierzchni. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim krakersy na ok. 30-45 minut, aż wystygną – dzięki temu staną się bardziej chrupiące. Przed podaniem łamiemy krakersy lub kroimy je w dowolne kształty.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy na talerze i podajemy z krakersami z orzechów. Z wierzchu skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Mini burgery
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
399 dni temu
Piramidka smaku to kostka rosolowa?
Odpowiedz
399 dni temu
Piramidka smaku to suszone przyprawy i zioła, które zazwyczaj dodajemy do zup zamknięte w wygodnej formie torebki, którą pod koniec można wyłowić bez wyławiania każdego zioła osobno :)