Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- plastikowe pudełko z pokrywą
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowujemy w lodówce, aby była mocno schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Serek wiejski oraz 100 ml śmietanki przekładamy do wysokiego naczynia razem z połową chałwy. Całość blendujemy blenderem ręcznym aż do uzyskania dość gładkiej masy.
KROK 2: ŁĄCZYMY BAZĘ LODÓW Z BITĄ ŚMIETANĄ I CHAŁWĄ
Pozostałą śmietankę mocno ubijamy i delikatnie łączymy z bazą lodów. Następnie do miski kruszymy pozostałe 100 g chałwy i całość mieszamy. Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do pudełka i zamykamy pokrywą. Lody chłodzimy, aż do całkowitego zamrożenia.
KROK 3: PODAJEMY LODY
Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy w pucharkach lub miseczkach. Następnie nakładamy na nie porcję lodów chałwowych i posypujemy pozostałymi 50 g chałwy oraz pokruszonymi pistacjami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)