Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- papier do pieczenia
- worek cukierniczy z końcówką do szprycowania
- 2 podłużne i dość głębokie talerze
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę, którą będziesz ubijać, przechowuj w lodówce, aby była zima w momencie użycia. Przygotuj kornet według instrukcji Pawła.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY
W wysokim naczyniu umieszczamy truskawki i cukier. Całość blendujemy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składowych deseru.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY
W rondelku gotujemy śmietankę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy ją do śmietanki, zdejmujemy z ognia i odkładamy na chwilę, aby się rozpuściła. Po kilku minutach całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, i odstawiamy do przestudzenia. Wystudzony sos przekładamy do kornetu.
KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Na dwóch podłużnych talerzach układamy przecięte wzdłuż na pół banany. Między połówkami układamy po gałce lodów: waniliowych, czekoladowych i truskawkowych. Lody truskawkowe polewamy odrobiną sosu truskawkowego. Następnie w kilku miejscach (np. między gałkami lodów) ozdabiamy deser bitą śmietaną i polewamy sosem czekoladowym. Na koniec ozdabiamy listkami mięty i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!
Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!
Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!
Lody truskawkowo-miętowe
Wypróbuj przepis na orzeźwiające lody truskawkowo-miętowe! Łatwe w wykonaniu, idealne na upalne dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Trio sosów do grilla
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Tarta z kremem cytrynowym
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Lody arbuzowe na patyku
- Tabbouleh z komosą ryżową
- Chicago’s pizza
- Granita cytrynowa
- Sos pieczarkowy
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Ryż smażony z warzywami
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Hummus z dodatkami
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Indyk z salsą truskawkową
- Flaki po włosku
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Gruszki parowane w białym winie
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)