zobacz film Banana split
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • worek cukierniczy z końcówką do szprycowania
  • 2 podłużne i dość głębokie talerze

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę, którą będziesz ubijać, przechowuj w lodówce, aby była zima w momencie użycia. Przygotuj kornet według instrukcji Pawła.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY

W wysokim naczyniu umieszczamy truskawki i cukier. Całość blendujemy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składowych deseru.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

W rondelku gotujemy śmietankę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy ją do śmietanki, zdejmujemy z ognia i odkładamy na chwilę, aby się rozpuściła. Po kilku minutach całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, i odstawiamy do przestudzenia. Wystudzony sos przekładamy do kornetu.

KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut.

KROK 4: PODAJEMY DESER

Na dwóch podłużnych talerzach układamy przecięte wzdłuż na pół banany. Między połówkami układamy po gałce lodów: waniliowych, czekoladowych i truskawkowych. Lody truskawkowe polewamy odrobiną sosu truskawkowego. Następnie w kilku miejscach (np. między gałkami lodów) ozdabiamy deser bitą śmietaną i polewamy sosem czekoladowym. Na koniec ozdabiamy listkami mięty i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!