
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- malakser
- rękaw cukierniczy
- formę sylikonową
- papier do pieczenia
KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.
KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.
KROK 4: MROZIMY DESER
Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.
KROK 6: DEKORUJEMY DESER
Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.
Deser wykładamy na talerz na około 10-12 minut przed podaniem.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego przygotowany wcześniej krem pistacjowy. Śmietankę ubijamy.
Semifreddo dekorujemy kleksem bitej śmietany, kawałkami truskawek, kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jajecznica na 3 sposoby
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Krem ziemniaczany
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)