
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- malakser
- rękaw cukierniczy
- formę sylikonową
- papier do pieczenia
KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.
KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.
KROK 4: MROZIMY DESER
Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.
KROK 6: DEKORUJEMY DESER
Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.
Deser wykładamy na talerz na około 10-12 minut przed podaniem.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego przygotowany wcześniej krem pistacjowy. Śmietankę ubijamy.
Semifreddo dekorujemy kleksem bitej śmietany, kawałkami truskawek, kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)