
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- malakser
- rękaw cukierniczy
- formę sylikonową
- papier do pieczenia
KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.
KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.
KROK 4: MROZIMY DESER
Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.
KROK 6: DEKORUJEMY DESER
Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.
Deser wykładamy na talerz na około 10-12 minut przed podaniem.
Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego przygotowany wcześniej krem pistacjowy. Śmietankę ubijamy.
Semifreddo dekorujemy kleksem bitej śmietany, kawałkami truskawek, kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)