zobacz film Pistacjowe semifreddo z ricottą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • malakser
  • rękaw cukierniczy
  • formę sylikonową
  • papier do pieczenia

KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE

Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.

KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.

KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.

KROK 4: MROZIMY DESER

Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.

KROK 6: DEKORUJEMY DESER

Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.

Deser wykładamy na talerz na około 10-12 minut przed podaniem.

Z papieru do pieczenia przygotowujemy kornet i przekładamy do niego przygotowany wcześniej krem pistacjowy. Śmietankę ubijamy.

Semifreddo dekorujemy kleksem bitej śmietany, kawałkami truskawek, kremem pistacjowym,  posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!