• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 12 patyczków do szaszłyków
  • moździerz
  • patelnię grillową

Krok 1: Łączymy składniki kofty

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz ugotowaną kaszę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 12 podłużnych kiełbasek i owijamy wokół patyczków, odkładamy. 

Krok 2: Przygotowujemy surówkę z ogórka

Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

Krok 3: Przygotowujemy sos tzatzyki  

Ogórka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do miski. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i dodajemy do ogórka razem z jogurtem greckim. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Krok 4: Grillujemy kofty

Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso skrapiamy olejem i grillujemy z dwóch stron przez około 7 minut, na złoty kolor. Gotowe kofty podajemy z sosem tzatziki i surówką z ogórka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • wiolaq wiolaq
    121 dni temu
    Przepyszne!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    148 dni temu
    Super przepis bardzo smaczne i idealnie doprawione

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram