
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ważne!
Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry.
Kroimy i siekamy po kolei: dymki - cebulkę i szczypiorek, czosnek, papryczkę chili, kolendrę, dodajemy sos sojowy, przyprawy i wbijamy jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrabiamy.
Formujemy z masy podłużne kotleciki i nabijamy je delikatnie na szpikulce. Wkładamy na 15 minut do lodówki.
Posmarowane olejem kebabczety grillujemy ok. 10-12 minut, obracając.
Jak podawać
Serwujemy z zieloną sałatą i orientalnym dipem pomarańczowym.
Zobacz podobne
przepisy
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Zobacz przepisy
na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2009 dni temu
Dip nie jest dipem, nie nadaje się do niczego, same kebabczety jak najbardziej spoko
odpowiedz
2140 dni temu
Ciekawe czy w piekarniku wyjdą
odpowiedz
2140 dni temu
Wyjdą :)
4109 dni temu
Faktycznie super, sprawdziły sie na imprezie ale obowiązkowo trzeba dodać sos. Ja zrobiłam 3 różne i goście się zajadali.
odpowiedz
4163 dni temu
Drogi Gościu, patelnia grillowa świetnie się do tego nada :)
odpowiedz
4163 dni temu
Czy można wykorzystać patelnię grilową?
odpowiedz
4201 dni temu
przepyszne, kolendrę zastępuję natką pietruszki, jutro będę robiła 4 raz :P poleeecccaaaam!
odpowiedz
1567 dni temu
A można poprosić przepis na sos do tego
1566 dni temu
Do tego dania rekomendujemy przygotowanie orientalnego dipu pomarańczowego według wskazówek zawartych w przepisie: wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry. Jeśli owocowe smaki sosów nie są jednak twoimi ulubionymi, możesz podać kebabczety z innym, dowolnym sosem :)