Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ważne!
Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry.
Kroimy i siekamy po kolei: dymki - cebulkę i szczypiorek, czosnek, papryczkę chili, kolendrę, dodajemy sos sojowy, przyprawy i wbijamy jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrabiamy.
Formujemy z masy podłużne kotleciki i nabijamy je delikatnie na szpikulce. Wkładamy na 15 minut do lodówki.
Posmarowane olejem kebabczety grillujemy ok. 10-12 minut, obracając.
Jak podawać
Serwujemy z zieloną sałatą i orientalnym dipem pomarańczowym.
Zobacz podobne
przepisy
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
- Kotlety rybne ze szczypiorkiem
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Indyk w pesto
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Kiełbaski w papryce
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Kotleciki z soczewicy
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Pesto z papryki
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Calzone orkiszowe
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Najlepszy rosół
- Naleśniki z farszem
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Gofry na dwa sposoby
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1788 dni temu
Dip nie jest dipem, nie nadaje się do niczego, same kebabczety jak najbardziej spoko
odpowiedz
1919 dni temu
Ciekawe czy w piekarniku wyjdą
odpowiedz
1919 dni temu
Wyjdą :)
3889 dni temu
Faktycznie super, sprawdziły sie na imprezie ale obowiązkowo trzeba dodać sos. Ja zrobiłam 3 różne i goście się zajadali.
odpowiedz
3942 dni temu
Drogi Gościu, patelnia grillowa świetnie się do tego nada :)
odpowiedz
3942 dni temu
Czy można wykorzystać patelnię grilową?
odpowiedz
3980 dni temu
przepyszne, kolendrę zastępuję natką pietruszki, jutro będę robiła 4 raz :P poleeecccaaaam!
odpowiedz
1346 dni temu
A można poprosić przepis na sos do tego
1345 dni temu
Do tego dania rekomendujemy przygotowanie orientalnego dipu pomarańczowego według wskazówek zawartych w przepisie: wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry. Jeśli owocowe smaki sosów nie są jednak twoimi ulubionymi, możesz podać kebabczety z innym, dowolnym sosem :)