
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ważne!
Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/2 łyżki płynnego miodu, szczyptę cynamonu, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki i szczyptę curry.
Kroimy i siekamy po kolei: dymki - cebulkę i szczypiorek, czosnek, papryczkę chili, kolendrę, dodajemy sos sojowy, przyprawy i wbijamy jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrabiamy.
Formujemy z masy podłużne kotleciki i nabijamy je delikatnie na szpikulce. Wkładamy na 15 minut do lodówki.
Posmarowane olejem kebabczety grillujemy ok. 10-12 minut, obracając.
Jak podawać
Serwujemy z zieloną sałatą i orientalnym dipem pomarańczowym.
Zobacz podobne
przepisy
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Komentarze (7)
432 dni temu
Dip nie jest dipem, nie nadaje się do niczego, same kebabczety jak najbardziej spoko
odpowiedz
563 dni temu
Ciekawe czy w piekarniku wyjdą
odpowiedz
563 dni temu
Wyjdą :)
2533 dni temu
Faktycznie super, sprawdziły sie na imprezie ale obowiązkowo trzeba dodać sos. Ja zrobiłam 3 różne i goście się zajadali.
odpowiedz
2586 dni temu
Drogi Gościu, patelnia grillowa świetnie się do tego nada :)
odpowiedz
2586 dni temu
Czy można wykorzystać patelnię grilową?
odpowiedz
2624 dni temu
przepyszne, kolendrę zastępuję natką pietruszki, jutro będę robiła 4 raz :P poleeecccaaaam!
odpowiedz
zobacz wszystkie