Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia o wymiarach 24x32 cm
  • mikser
  • 2 duże miski
  • wysokie naczynie do ubijania
  • rondelek
  • łyżkę
  • szpatułkę
  • papier do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Śmietankę schłódź w lodówce. Serek mascarpone wyjmij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem prac.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KAKAO

Do rondelka ustawionego na kuchence wlej wodę oraz olej, a potem dodaj kakao oraz 120 g cukru. Ustaw kuchenkę na małą moc i zacznij podgrzewać masę, cały czas ją mieszając. Zagotowane i w pełni rozpuszczone składniki należy odstawić na bok do wystudzenia.

KROK 2: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wsyp 130 g cukru, a potem wbij jajka. Zacznij miksować składniki na wysokich obrotach, aby uzyskać jednorodną, puszystą masę.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Wlej delikatnie zawartość rondelka do masy jajecznej i zamieszaj. Na sam koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.

KROK 4: PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej całą kakaową masę.

KROK 5: PIECZEMY BISZKOPT

Umieść formę w piecu na środkowej półce i piecz ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test patyczkiem, by sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco upieczone. Jeśli tak — możesz zostawić je w piecu do wystygnięcia i przejść do przygotowywania kremu.

KREM:

KROK 1: UBIJAMY KREMÓWKĘ

W wysokim naczyniu ubij kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.

KROK 2: MIESZAMY MASCARPONE Z CUKREM

Do miski dodaj mascarpone i cukier puder, a potem wymieszaj.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do gładkiej masy serowej dodaj powoli ubitą kremówkę, a następnie wymieszaj delikatnie łyżką.

DODATKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Wyciągnij biszkopt z formy, a następnie przekrój go wzdłuż. Połóż obok siebie obie połowy i zacznij nakładać krem na spód. Wygładź go i przykryj drugą połową biszkoptu, a następnie wykończ wszystko warstwą kremu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Truskawki i borówki starannie umyj. Odetnij z truskawek szypułki i przekrój je na ćwiartki. Borówki zostaw w całości.

KROK 3: DEKORUJEMY CIASTO

Na wierzchu ciasta ułóż owoce, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

KROK 4: SERWUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój na prostokątne kawałki. Serwuj solo lub z dodatkiem sorbetu z owoców leśnych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pyszne ciasto z mascarpone

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone z naszego przepisu idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, jak i główny deser na przyjęciu. Mascarpone to bardzo wdzięczny dodatek do deserów, który pozwala stworzyć przepyszne kremy, polewy i nadzienia. Delikatny, kremowy serek równie pyszne smakuje w połączeniu z klasycznym biszkoptem, ciastem drożdżowym, francuskim, marchewkowym oraz w masie sernikowej.

Nasze ciasto z dodatkiem mascarpone i kakao jest lekkie i słodkie oraz łatwe do przygotowania. Najważniejszymi elementami, dzięki którym może powstać nasze szybkie ciasto z serkiem mascarpone, są wysokiej jakości składniki. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto z kremem mascarpone rozpływało się w ustach i przenosiło Cię w krainę rozkoszy z każdym kolejnym gryzem, wybierz do jego przygotowania sprawdzone kakao, jajka z wolnego wybiegu i prawdziwe, włoskie mascarpone, jak to z serii Italiamo. Placek, który powstanie z takich składników będzie istną poezją smaków!

Nasza receptura na czekoladowy biszkopt pozwala uzyskać ciasto, którego nie trzeba namaczać, co znacznie ułatwia przygotowywanie ciasta. Wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone z naszego przepisu lubi się ze świeżymi owocami, ale równie dobrze możesz dodać do niego owoce w żelu, ulubiony dżem lub czekoladową polewę.

Szybki przepis na ciasto z mascarpone

Proste ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone to niejedyny przepis na pyszny deser z wykorzystaniem tego włoskiego przysmaku. Mascarpone doskonale smakuje z ciastem filo, francuskim, drożdżowym oraz klasycznym biszkoptem.

Ciasta z mascarpone na biszkoptowym spodzie to prawdziwy hit wśród deserów — są lekkie, słodkie i aromatyczne, a dzięki kilku prostym trikom można uczynić z nich arcydzieła sztuki cukierniczej. W jaki sposób można poprawić przepis na ciasto z mascarpone? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą kilkoma trikami, które uczynią Twoje ciasto z masą mascarpone wyjątkowym!

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz szybkie ciasto z bitą śmietaną i mascarpone, czy nasze proste i lekkie ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, powinieneś zastosować się do kilku zasad pozwalających udoskonalić każdy przepis z dodatkiem włoskiego serka.

Pierwszą zasadą, której należy się trzymać podczas przygotowywania deseru na mascarpone, jest zadbanie o odpowiednią temperaturę sera. Jeśli chcesz, aby Twój ser był gładki i nie miał grudek, powinien być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest wyciągnąć go z lodówki na godzinę przed dodaniem go do kremu lub ciasta. Gdy chcesz, by Twój krem był puszysty i gładki, spróbuj delikatnie ubić serek z dodatkiem cukru pudru i dopiero potem dodać do ubitej śmietany kremówki.

Drugim elementem, który pozwoli Ci ulepszyć przepis na ciasto z dodatkiem mascarpone, jest dodanie do kremu kilku kropel ekstraktu waniliowego lub migdałowego oraz kilku gram otartej skórki z cytryny. Te dodatki nadadzą ciastu wyjątkowego aromatu i smaku.

Trzecim elementem jest dodanie do masy biszkoptowej smakowego alkoholu, który uczyni go jeszcze bardziej mokrym. Wybierz ulubiony likier lub nalewkę i dodaj do masy ok. 30 ml trunku. Ten zabieg sprawi, że biszkopt będzie bardziej wilgotny, a jego smak będzie mniej oczywisty.

Czwarty aspekt, o którym nie można zapomnieć podczas wypiekania ciasta z dodatkiem serka mascarpone, jest schłodzenie wypieku. Każdy krem z dodatkiem włoskiego sera i śmietanki potrzebuje spędzić trochę czasu w lodówce, aby stał się stabilny i nie rozpłynął się za szybko. Jeśli nie masz czasu na kilkugodzinne chłodzenie, możesz dodać do kremu trochę rozpuszczonej żelatyny, agaru lub lecytyny sojowej.

Co jeszcze może wpłynąć na jakość przyrządzanego ciasta? Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto z mascarpone stało się dziełem sztuki, zadbaj o odpowiednią prezencję i dekorację. Dodaj więcej owoców, pokrusz czekoladę, posiekaj orzechy albo posyp kakao – daj się ponieść swojej kreatywności, a na pewno stworzysz coś pięknie pysznego!

Pyszne ciasto z kremem mascarpone – przepis Kuchni Lidla

Kuchnia Lidla to miejsce, w którym odkryjesz inspirujące przepisy i poznasz nowe, wyjątkowe smaki. Nasz przepis na biszkopt z kremem mascarpone z łatwością przygotujesz w zaciszu swojej kuchni, wykorzystując produkty z Lidla. Przepis na pyszne ciasto z mascarpone, który znajdziesz na początku artykułu, jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a cały proces nie zajmie Ci więcej niż 1,5 godziny.

Żeby przygotować wyjątkowe czekoladowe ciasto z mascarpone, nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności cukierniczych ani bardzo wyszukanych składników. Kremowy ser mascarpone znajdziesz w każdym Lidlu, a jeśli uda Ci się trafić na tydzień w stylu włoskim

Żeby stworzyć idealny placek z dodatkiem mascarpone potrzebne Ci będą wszystkie składniki na biszkopt, odrobinę kremówki, cukru i rzecz jasna sam włoski ser oraz odrobina cierpliwości. Najlepiej jest zacząć od wypiekania samego biszkoptu, by mieć pewność, że krem nie opadnie.

Jeśli chcesz trochę przyspieszyć proces przygotowywania, możesz też przygotować ciasto z kremem mascarpone na gotowym spodzie biszkoptowym nasączonym wybranym alkoholem, kawą albo sokiem pomarańczowym. Żeby Twój biszkopt wyszedł idealnie puszysty i lekki, postaraj się o dokładne rozmieszanie wszystkich składników, by masa była gładka i jednolita. Wymieszane składniki przelej do foremki lub blaszki i wsadź do pieca.

Biszkopt najlepiej jest wypiekać w piecu ustawionym na termoobieg i środkowej półce, ale jeśli nie masz takiej funkcji w piekarniku, spokojnie możesz ustawić piec na grzanie góra-dół i delikatnie wydłużyć czas pieczenia (o 5-6 minut), by uniknąć niedopieczenia. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 30 minut w przypadku proporcji zamieszczonych w powyższym przepisie.

Jeśli zmniejszysz lub zwiększysz ilość składników, nie zapomnij o przeskalowaniu czasu pieczenia i wykonania testu patyczkiem w ramach upewnienia się, czy Twój szybki placek jest wypieczony na tyle, by móc połączyć go z mascarpone. Wypieczony biszkopt, który potem połączysz z serkiem mascarpone, najlepiej jest zostawić w piekarniku do wystygnięcia — unikniesz w ten sposób jego opadnięcia.

Gdy ciasto stygnie, możesz przejść do przygotowywania kremu z serka mascarpone. Sposobów na przygotowanie kremu jest co najmniej kilka, ale najlepsze efekty uzyskuje się poprzez wcześniejsze rozmieszanie serka w temperaturze pokojowej z dodatkiem cukru. Rozbicie serka mascarpone sprawi, że nie będziesz miał trudności w połączeniu go z bitą śmietaną kremówką i późniejszym wyłożeniem go na ciasto. Nie zapomnij o tym, żeby schłodzić śmietanę — ciepła kremówka nie będzie chciała się ubić. Gdy połączysz ze sobą dwie kremowe masy, możesz przejść do krojenia i przekładania biszkoptu.

Nasz przepis na ciasto z serkiem mascarpone zawiera delikatny krem o śmietankowym smaku, ale jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić go o inne dodatki takie jak kakao, sok owocowy lub dżem. Gotowe ciasto z serka mascarpone udekoruj ulubionymi owocami i wybranymi przez siebie dodatkami, a potem wsadź do lodówki do schłodzenia na kilka chwil i już! Gwarantujemy, że ciasta z mascarpone, które powstaną z zamieszczonego tu przepisu (także te zmodyfikowane), podbiją serca wszystkich kosztujących. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!