zobacz film Biszkopt z białek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę
  • szpatułkę
  • tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Białka oddziel od żółtek ok. 2-3 godziny przed przygotowaniem biszkoptu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.

KROK 3: DODAJEMY SOK Z LIMONKI

Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.

WSKAZÓWKA! Jeśli dodatek soku z limonki nie pasuje do kremów, które planujemy wykorzystać w swoim torcie, możemy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego, a nawet 2 łyżki wody.

KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.

Upieczony biszkopt studzimy i wykorzystujemy w ulubionym przepisie na tort.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!