![Biszkopt z białek Biszkopt z białek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/16ab264929c9-d540223b45ad-kw05-2024-pawel-malecki-biszkopt-z-bialek-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę
- szpatułkę
- tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek ok. 2-3 godziny przed przygotowaniem biszkoptu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.
KROK 3: DODAJEMY SOK Z LIMONKI
Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
WSKAZÓWKA! Jeśli dodatek soku z limonki nie pasuje do kremów, które planujemy wykorzystać w swoim torcie, możemy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego, a nawet 2 łyżki wody.
KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
Upieczony biszkopt studzimy i wykorzystujemy w ulubionym przepisie na tort.
Zobacz podobne
przepisy
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
![Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac61ee9480a1-5ec4be7fa8-KW16_BISZKOPT-SZPINAKOWO-BAZYLIOWY-Z-MUSEM-MALINOWO-JOGURTOWYM_195553044_rgb_ok_1250x700.webp)
Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!
![Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7ceb9709dd25-686efb5d5c78-Biskuitrolle-mit-Espressocreme.webp)
Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!
![Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5cc4de47df80-c4a8d55176d9-Spiegelei-Blechkuchen-mit-Limettenskyr.webp)
Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!
![Biszkopt z masą śmietanową i galaretką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/20769cff84fa-b61b2362d4e8-KW24-2019-PAWEL-ciasto_z_galaretka__1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Babka na parze
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Ciasto wiewiórka
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
Komentarze (0)