Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę
- szpatułkę
- tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek ok. 2-3 godziny przed przygotowaniem biszkoptu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.
KROK 3: DODAJEMY SOK Z LIMONKI
Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
WSKAZÓWKA! Jeśli dodatek soku z limonki nie pasuje do kremów, które planujemy wykorzystać w swoim torcie, możemy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego, a nawet 2 łyżki wody.
KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
Upieczony biszkopt studzimy i wykorzystujemy w ulubionym przepisie na tort.
Zobacz podobne
przepisy
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!
Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!
Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Babka na parze
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Ciasto wiewiórka
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)