
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę
- szpatułkę
- tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek ok. 2-3 godziny przed przygotowaniem biszkoptu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.
KROK 3: DODAJEMY SOK Z LIMONKI
Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
WSKAZÓWKA! Jeśli dodatek soku z limonki nie pasuje do kremów, które planujemy wykorzystać w swoim torcie, możemy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego, a nawet 2 łyżki wody.
KROK 4: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
Upieczony biszkopt studzimy i wykorzystujemy w ulubionym przepisie na tort.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)