zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 30 x 21 cm
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • blender
  • sito

 

Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj z cukrem. Składniki mieszamy dokładnie i delikatnie przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy sok z połowy cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy.

Krok 3: Pieczemy biszkopt

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy z wierzchu, można go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry.


Krok 4: Przygotowujemy krem śmietanowy

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Dwie łyżki śmietanki dodajemy do żelatyny, mieszamy i przelewamy do reszty śmietanki. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5: Przygotowujemy galaretkę

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Dodajemy maliny. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy. Przecedzamy przez sito. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Mieszamy tak długo, dopóki nie rozpuści się cała żelatyna. Odstawiamy do ostygnięcia.


Krok 6: Łączymy warstwy ciasta

Z biszkoptu ścinamy wierzch, wyrównując ciasto. Ponownie umieszczamy je w formie. Wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozkładamy. Połowę malin układamy na śmietanie, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki do zestalenia się. Na ciasto wykładamy resztę malin. Wylewamy galaretkę. Łyżką dociskamy maliny, aby całe były przykryte galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram