Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 100 g cukru i ubijamy dalej, aż piana zacznie błyszczeć. Żółtka z pozostałym cukrem ubijamy przez 2-3 minuty na gęsty i jasny krem. Do ubitych żółtek dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, przesiewając przez sito, i ostrożnie mieszamy z 1/3 ubitego białka. Dodajemy resztę ubitego białka i mieszamy tak, aby masa pozostała puszysta. Biszkopt rozsmarowujemy w wyłożonej papierem formie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 15 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy, studzimy i zsuwamy na paterę, ostrożnie zdejmując przy tym papier do pieczenia.
Krok 2: Przygotowujemy limonkowy skyr
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Skyr łączymy z jogurtem, cukrem, sokiem i skórką otartą z limonki. Żelatynę osączamy, rozpuszczamy na małym ogniu i łączymy z 2 łyżkami kremu ze skyru. Następnie masę dodajemy do pozostałego kremu ze skyru i wstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Skyr limonkowy rozsmarowujemy na biszkopcie. Wstawiamy na co najmniej 3 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
Krok 3: Dekorujemy ciasto
Brzoskwinie osączamy na sicie, zbierając sok. 20 połówek brzoskwiń rozkładamy na cieście okrągłą częścią do góry. 200 ml soku z brzoskwiń łączymy z sokiem z limonki. Mieszamy glazurę do tortów z cukrem, łączymy z sokiem z brzoskwiń i sokiem z limonki i zagotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Studzimy przez 1 minutę, a następnie, zaczynając od środka, rozprowadzamy cienką warstwą na cieście. Glazurę pozostawiamy do stężenia. Ciasto podajemy pokrojone na kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
532 dni temu
Co się dzieje z żółtkami z "krok 1"? Jest tam o ubiciu białek i żółtek oddzielnie, potem o wymieszaniu białek z sypkimi składnikami i wstawieniu ciasta. Żółtka są tam pominięte, wiem że powinny iść do ciasta ale nigdzie nie jest napisane kiedy one tam idą i jak idą? Proszę o odpowiedź.
Odpowiedz
531 dni temu
Dziękujemy za uważne czytanie przepisu, faktycznie zabrakło nam jednego słowa w tekście. Sypkie składniki dodajemy do ubitych żółtek i taką masę mieszamy delikatnie i stopniowo z białkami :)