Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- suszone ziarna grochu/fasoli
- folia aluminiowa
- tortownica o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, szczyptą miąższu laski wanilii i mąką, dodając przy tym, w razie potrzeby, 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Natłuszczoną tortownicę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź (ok. 3 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu lub fasoli i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy, a ciasto pieczemy przez kolejne 3 minuty, aż będzie chrupiące.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREMOWĄ MASĘ
W międzyczasie orzechy pekan lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostałe masło stapiamy i lekko przyrumieniamy, a następnie studzimy. Nasiona kardamonu wyjmujemy z ziarna. Miksujemy na kremową masę wraz z żółtkiem, jajkiem, syropem, brązowym cukrem i śmietaną. Stopniowo dodajemy masło, mieszając.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Orzechy przekładamy na spód ciasta, zalewamy glazurą i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30-35 minut na złotobrązowy kolor. Po około 20 minutach przykrywamy folią aluminiową.
Ciasto studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików
- Pyszne ciasto gryczane
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Rolada cytrynowa
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Racuchy z jabłkami
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Chrupiący kurczak z orzechami pekan
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Piernik z marchwi
- Batony z orzechami pekan
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Pasta z awokado
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Sałatka z rukolą
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Terrina serowa
- Torcik Saksoński
- Paprykarz szczeciński
- Granita herbaciana z marakują
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Tort z arbuza
- Shake z gruszką i marcepanem
Komentarze (2)
526 dni temu
jeśli nie mamy ziarna kardamonu to jaka ilość mielonego "gotowca" będzie odpowiednia? Dzięki za odpowiedz
odpowiedz
526 dni temu
Jedno ziarno kardamonu to ok. ¼ łyżeczki mielonej przyprawy.