zobacz film Domowe majonezy smakowe

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy
  • zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
  • żeliwny garnek z pokrywką
  • sito lub gazę
  • ręczny palnik gazowy

Przygotuj wcześniej:

Składniki wykorzystywane do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki pół godziny wcześniej, tak by miały temperaturę pokojową.

MAJONEZ TRADYCYJNY

Przygotuj wcześniej: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.

Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

Krok 3: AROMATYZUJEMY OLEJ

Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

Po tym czasie delikatnie miażdżymy siano za pomocą rózgi, a olej przelewamy przez sito do osobnego garnka. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 5: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

ZIELONY MAJONEZ

Krok 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

Krok 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

Krok 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

Krok 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • dawid nakątny dawid nakątny
    1119 dni temu
    swietna musztarda wyszla

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1124 dni temu
    Dzień dobry ! A ja mam takie pytanko: ile czasu domowy majonez może stać w lodówce? Co do takich sklepowych - wiem, że powinno się zgodnie z opisem na opakowaniu majonez spożyć w ciągu "x" dni od otwarcia. Powiem szczerze, że nie spożywamy w domu majonezu często, raczej okazjonalnie, i zawsze taki nawet mały słoiczek zalega u nas w lodówce duuuużo dłuuużej niż to, co wskazuje producent. I z tym majonezem nic kompletnie się nie dzieje. W związku z tym, pytanie też takie, czy może być tak, że ten majonez może zaszkodzić, pomimo tego, że wszystko z nim smakowo i z wyglądu jest w porządku? i jeśli tak, to w jaki sposób zaszkodzić? No i pytanie z początku o czas przydatności takiego domowego majonezu. Pozdrawiam serdecznie, życząc Zdrowych i spokojnych Świąt ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1124 dni temu
    Izabelo, majonez domowy należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Najlepiej nie dłużej, niż tydzień. Dlatego warto dobrze zaplanować ilość, którą przygotujesz ;) Smacznych i spokojnych świąt! :)
  • Izabela M. Izabela M.
    1121 dni temu
    a z tych przepisów wychodzi tak jak w opisie, około 130 ml majonezu z jednego przepisu, tak ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1121 dni temu
    Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1121 dni temu
    Izabelo, zgadza się. Ilość majonezu, który powinnaś otrzymać, stosują te proporcje składników, to ok. 130 ml.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!