ORZECHY

ORZECHY W SŁODKIM WYDANIU

Orzechy — symbol mądrości

Orzechy to nie tylko pyszna przekąska, ale także doskonały składnik deserów i dań wytrawnych. Orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie czy włoskie kalifornijskie — coraz częściej stają się źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Uważane za symbol mądrości, uprawiane i cenione były już w starożytności. Aby wydłużyć okres ich trwałości, należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnych pojemnikach, które chronią je przed nadmiarem tlenu oraz nasycaniem niechcianymi zapachami. W tym tygodniu to właśnie orzechy królują w naszej kuchni!

Słodka porcja energii

Orzechy zawierają dużo cennych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witamin — głównie witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk, potas i sód. Dlatego właśnie warto włączyć je do swojej diety. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, można wykorzystać je np. w deserach. To właśnie w takim wydaniu pojawiły się w Kuchni Lidla, goszcząc w najlepszych babcinych wypiekach.

Orzechy brazylijskie, włoskie czy orzechy nerkowca?

Specjalnie dla Was babcie przyrządzają niesamowite desery z użyciem orzechów włoskich kalifornijskich, brazylijskich i orzechów nerkowca. Ich propozycje to: mazurek królewski babci Lucyny, szybkie ciasto z jabłkami i orzechami babci Ady oraz pszczółka z orzechami włoskimi babci Wandy. A gdyby nadal było Wam mało orzechowych słodkości, mistrz cukiernictwa Paweł Małecki zdradza przepis na kruche ciastka z orzechami.

BABCINE SEKRETY W KUCHNI LIDLA

PRZEPISY NA PRZEPYSZNE CIASTA Z ORZECHAMI

Babcine desery w Kuchni Lidla


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!