Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • 2 bawełniane ściereczki
  • 2 blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Mleko i masło potrzebne do przygotowania zajączków wyjmij wcześniej z lodówki, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Mleko wraz z drożdżami i cukrem umieszczamy w pojemniku miksującym. Składniki podgrzewamy – wybieramy czas 2 minuty, temperaturę 37°C, prędkość 1. Następnie dodajemy kawałki masła, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wybieramy program ugniatanie / ciasto miękkie i wyrabiamy ciasto.

KROK 2: FORMUJEMY KULE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Gotowe ciasto wyjmujemy z termorobota i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę i przekładamy na blat oprószony mąką. Następnie przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

KROK 3: FORMUJEMY ZAJĄCZKI

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta formujemy w owalny kształt i nacinamy na ok. 5 cm od górnego, węższego końca. Tak powstałe końcówki lekko rozsuwamy i formujemy z nich uszy. Gotowe zajączki z ciasta układamy w sporych odstępach na przygotowanych blachach, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZAJĄCZKI DO PIECZENIA

Żółtko mieszamy ze śmietanką i tak przygotowanym płynem smarujemy głowy wyrośniętych zajączków. Następnie na każdego zajączka wykorzystujemy 3 rodzynki, aby zrobić oczy i nos.

KROK 5: PIECZEMY I STUDZIMY ZAJĄCZKI

Każdą blachę zajączków pieczemy osobno w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe zajączki studzimy na kratce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!