Gnocchi z ricotty

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • silikonową szpatułkę

Przygotuj wcześniej:

Ricottę przełóż na sitko i odstaw na co najmniej 15 minut, aby ociekła z nadmiaru płynu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE

Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, możemy do niego dodać więcej mąki.

KROK 3: FORMUJEMY GNOCCHI

Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.

WSKAZÓWKA! Tak przygotowane gnocchi możemy delikatnie dotknąć widelcem, aby powstał charakterystyczny dla tych klusek wzór.

KROK 4: ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE

Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.

KROK 5: PODAJEMY GNOCCHI

Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!