 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
Przygotuj wcześniej:
Ricottę przełóż na sitko i odstaw na co najmniej 15 minut, aby ociekła z nadmiaru płynu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, możemy do niego dodać więcej mąki.
KROK 3: FORMUJEMY GNOCCHI
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowane gnocchi możemy delikatnie dotknąć widelcem, aby powstał charakterystyczny dla tych klusek wzór.
KROK 4: ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.
KROK 5: PODAJEMY GNOCCHI
Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik pistacjowy
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
128 dni temu
W wersji wege polecam dodać do gnocchi masełko czosnkowe, bardzo smaczne wychodzi!
Odpowiedz