Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
Przygotuj wcześniej:
Ricottę przełóż na sitko i odstaw na co najmniej 15 minut, aby ociekła z nadmiaru płynu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, możemy do niego dodać więcej mąki.
KROK 3: FORMUJEMY GNOCCHI
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowane gnocchi możemy delikatnie dotknąć widelcem, aby powstał charakterystyczny dla tych klusek wzór.
KROK 4: ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.
KROK 5: PODAJEMY GNOCCHI
Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.
Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Gnocchi z burakiem
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Gnocchi szpinakowe
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Gnocchi z kurczakiem
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Gnocchi dyniowe
- Gnocchi w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)