![Gnocchi z ricotty Gnocchi z ricotty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d3efea864268-b46ce1fa77da-kuchnia-lidla-kinga-paruzel-gnocchi-z-ricotta.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
Przygotuj wcześniej:
Ricottę przełóż na sitko i odstaw na co najmniej 15 minut, aby ociekła z nadmiaru płynu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, możemy do niego dodać więcej mąki.
KROK 3: FORMUJEMY GNOCCHI
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowane gnocchi możemy delikatnie dotknąć widelcem, aby powstał charakterystyczny dla tych klusek wzór.
KROK 4: ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.
KROK 5: PODAJEMY GNOCCHI
Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
![Kluski francuskie z sosem szpinakowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f99e25be3fc-2f49bdbf74f8-kw38-2022-karol-okrasa-kluski-francuskie-z-sosem-szpinakowym_1250x700.webp)
Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.
![Gnocchi własnej roboty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/26e6dcf9b3a8-d1adc511a938-kw42-2022-gnocchi-wlasnej-roboty.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
![Gnocchi zapiekane w sosie serowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/63b7478944eb-6f930f782bc2-zapiekane-gnocchi-kuchnialidla-kinga-paruzel.webp)
Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
![Gnocchi dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fad0cd5015c7-9f0858ad76ab-kw42-2023-lidl-gnocchi-dyniowe.webp)
Komentarze (0)