zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jakie prezenty cieszą najbardziej? Te prosto z serca, przygotowane samodzielnie. A jak pokazać swoje serce na talerzu? Najlepiej przygotowując słodki i efektowny tort – oczywiście w kształcie serca! Taki tort sprawdzi się zarówno podczas urodzin, jak i Dnia Matki czy walentynek – tak naprawdę przy każdej okazji, gdy chcesz pokazać swoje uczucia w słodki sposób!

Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt idealny? W Kuchni Lidla znajdziesz nie tylko przepis na podstawowy biszkopt, ale otrzymasz także garść przydatnych wskazówek i informacji! Jak biszkopt zamrozić, co zrobić, żeby nie opadł, aby był puszysty i wilgotny – zajrzyj tu!

Co jest potrzebne do upieczenia biszkoptu w kształcie serca?

Nie jesteś mistrzem cukiernictwa? Nie martw się! Paweł Małecki pokaże Ci krok po kroku, jak zrobić tort w kształcie serca! Nie musisz mieć nawet odpowiedniej foremki!

Przygotuj: dwie formy – okrągłą i kwadratową.

Główna zasada: okrągła forma musi mieć średnicę równą długości boku formy kwadratowej.

Jeśli masz już dwa upieczone i wystudzone biszkopty w odpowiednich rozmiarach – pora na kolejny krok – odpowiedni krem!

W jaki sposób udekorować tort?

Przygotuj kremy – jeden do przełożenia tortu, drugi do jego dekoracji! Zajrzyj do naszych przepisów na torty i wybierz krem, którym przełożysz swój słodki wypiek. Jaki krem najlepiej nadaje się do dekoracji? Cieniowany! W jednym z wcześniejszych trików Pawła znajdziesz przepis na taki krem, a także zobaczysz, jak przełożyć go do rękawa cukierniczego!

Jak zrobić biszkoptowe serce?

Biszkopty upieczone, kremy przygotowane – czas zabrać się do formowania tortowego serca! Zarówno biszkopt okrągły, jak i kwadratowy musisz przełożyć kremem. Przekrój każdy z biszkoptów na trzy części, otrzymasz wówczas trzy dużo cieńsze blaty biszkoptowe. Ułóż na blacie pierwszą część i posmaruj kremem, przyłóż kolejną warstwę biszkoptu i również posmaruj kremem, na koniec ostatnia warstwa, którą również smarujemy kremem. Biszkopt kwadratowy zostawiamy, natomiast okrągły przecinamy na pół, tworząc dwa półokręgi. Biszkopt kwadratowy układamy na talerzu bądź paterze rogiem do góry. Boki smarujemy kremem i przykładamy do nich dwa półokręgi. Całość smarujemy kremem. Jeśli chcesz, żeby tort miał bardziej okrągły kształt, możesz uformować go nożem – odkrój po prostu nadmiar ciasta po bokach serca i na górze. Wyrównaj krem i wstaw tort do lodówki, aby krem stężał.

Dekoracja!

Następnie cieniowanym kremem udekoruj tort! Włóż go ponownie do lodówki i gdy tylko przyjdzie na niego pora – zachwyć nim bliską osobę! Jesteśmy pewni, że z takiego prezentu ucieszy się każdy!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!