Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser/blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Doprawiamy kaczkę

Kaczkę oczyszczamy. Nacieramy solą, kardamonem i imbirem.

Krok 2: Pieczemy kaczkę

Jabłka, cebulę i czosnek kroimy na cząstki. Marynujemy z dodatkiem imbiru, kardamonu i kolendry. Następnie kaczkę faszerujemy przygotowanymi składnikami. Pozostałą część jabłek, cebuli i czosnku rozkładamy na blasze. Układamy na nich kaczkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 80 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i podpiekamy jeszcze 20-30 minut.

Krok 3: Przygotowujemy sos do kaczki

Z upieczonej kaczki wyjmujemy nadzienie. Powstały z pieczenia sos zlewamy do garnka razem z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Dolewamy wino i gotujemy sos, aż się zredukuje. Sos przecedzamy przez sitko i miksujemy z kawałkami zimnego masła. Dodajemy musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy także dodać do sosu odrobinę miodu. Kaczkę dzielimy na części i podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • baku baku
    1476 dni temu
    hej kaczka wyszła super tyle że piekłem ją (ze wszytkimi dodatkami) w naczyniu żaroodpornym 60 min 160 stopni termoobieg następnie 20 min 220 stopni pod przykryciem. wyszła mięciutka i delikatna :) sosu nie zdążylem zrobić bo kaczka do tego etapu nie doczekałą :)

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    1907 dni temu
    Kaczka - przyrządzana zgodnie z przepisem - wyszła twarda. Sos - taki sobie. Zachęcam do znalezienia innego przepisu.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!