Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/blender
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Doprawiamy kaczkę
Kaczkę oczyszczamy. Nacieramy solą, kardamonem i imbirem.
Krok 2: Pieczemy kaczkę
Jabłka, cebulę i czosnek kroimy na cząstki. Marynujemy z dodatkiem imbiru, kardamonu i kolendry. Następnie kaczkę faszerujemy przygotowanymi składnikami. Pozostałą część jabłek, cebuli i czosnku rozkładamy na blasze. Układamy na nich kaczkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 80 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i podpiekamy jeszcze 20-30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos do kaczki
Z upieczonej kaczki wyjmujemy nadzienie. Powstały z pieczenia sos zlewamy do garnka razem z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Dolewamy wino i gotujemy sos, aż się zredukuje. Sos przecedzamy przez sitko i miksujemy z kawałkami zimnego masła. Dodajemy musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy także dodać do sosu odrobinę miodu. Kaczkę dzielimy na części i podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!
2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Odrywana wieprzowina
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Pieczone burgery z indyka
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Zupa chrzanowa
- Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
- Wegańskie burrito z fasolą
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Ciasto z batatów
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Kaczka po pekińsku
- DESER SZAMPAŃSKI
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Sylwestrowe przekąski
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Makaron ze szparagami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1634 dni temu
hej kaczka wyszła super tyle że piekłem ją (ze wszytkimi dodatkami) w naczyniu żaroodpornym 60 min 160 stopni termoobieg następnie 20 min 220 stopni pod przykryciem. wyszła mięciutka i delikatna :) sosu nie zdążylem zrobić bo kaczka do tego etapu nie doczekałą :)
odpowiedz
2065 dni temu
Kaczka - przyrządzana zgodnie z przepisem - wyszła twarda. Sos - taki sobie. Zachęcam do znalezienia innego przepisu.
odpowiedz