Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 1 dzień wcześniej – zamarynuj uda kaczki
- moździerz
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (termoobieg)
Krok 1: Marynujemy uda kaczki
Przygotowujemy marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, posiekanego czosnku, suszonego majeranku oraz odrobiny soli. Ucieramy wszystko na jednolitą masę. Uda kacze czyścimy i wycinamy z nich kość udową. Marynatą nacieramy uda od strony mięsa i odkładamy na 24 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy kaczkę
Po 24 godzinach uda wyjmujemy z lodówki, obsmażamy, kładąc je na zimną patelnię i zaczynając smażenie od strony skóry, aby maksymalnie wytopić tłuszcz. Gdy skórka będzie brązowa, obsmażamy uda również od strony mięsa. Po usmażeniu uda odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni po smażeniu kaczki podsmażamy pokrojoną na grube kawałki cebulę i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy do naczynia z kaczką. Patelnię po smażeniu zalewamy cydrem, dodajemy miód, goździki, sól i pieprz. Wszystko gotujemy. Powstałym sosem polewamy kaczkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 1 godzinę. Po tym czasie do kaczki dodajemy obrane marchewki i dusimy przez kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
Krok 3: Redukujemy sos
Po upieczeniu wyjmujemy uda i marchew, a powstały sos redukujemy na wolnym ogniu, do odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy odrobiną masła. Kaszę owsianą gotujemy do miękkości w soku jabłkowym z dodatkiem odrobiny soli. Uduszone uda podajemy z marchewką i kaszą owsianą.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Żeberka w miodzie i pomidorach
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Dorsz owinięty w szynkę
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Złoty sernik z kiwi
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Banoffee w słoiku
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Torciki z pomarańczami
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)