Kotleciki z batatów i kaszy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: Łączymy składniki sosu z awokado

Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 2: Pieczemy kotleciki z batatów

Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Kotleciki podajemy z sosem z awokado i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    8 dni temu
    No masakra po prostu, nie polecam robić, dziecko po drugim ugryzieniu zwróciło wszystko. Jedzenie poszło do kosza. Sos to jakaś porażka. Kto daje do "tłustego" awokado tyle oleju? Ja dała 50 ml i było okropne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1862 dni temu
    Przygotowania 2 h zamiast 45 minut, w smaku sam kmin rzymski, nie smaczne, nie dalo sie upiec kotletow jedynie sos dobry. NIE POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1568 dni temu
    Żałuję, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zaczęłam gotować. Kotlety i sos niesmaczne, a czas przygotowania z 2h...
  • Gość Gość
    2039 dni temu
    Moje kotleciki w ogole nie wygladaly jak te ze zdjec. Po pierwsze, przygotowanie zajelo 1,5h zamiast 45min. Po drugie sie rozwalaja, ich kolor jest duzo ciemniejszy od tego ze zdjec a dodatkwo przy uzyciu malej ilosci oleju do zmazenia bardzo sie przyklejaly do patelni. Duza ilosc z kolei mija sie z celem jesli maja to byc ZDROWE kotleciki.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!