zobacz film Kurczak miso

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Udka kurczaka trybujemy, jednak nie pozbawiamy ich skóry. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, najpierw od strony skóry, na złoty kolor.

WSKAZÓWKA! Aby kurczak miał jak najbardziej chrupką skórkę, można go przykryć inną patelnią lub talerzem i przycisnąć do dna.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Imbir, papryczkę chili i czosnek dość drobno siekamy. W misce łączymy 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, a także imbir i papryczkę chili. Całość mieszamy, dodajemy skórkę i sok z połowy limonki. Następnie marynatę doprawiamy miodem i czosnkiem. Ponownie ją mieszamy i dodajemy ok. 50 ml wody.

KROK 4: PODSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE

Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półtalarki. Następnie dodajemy ją do smażącego się kurczaka, mieszamy i zalewamy całość przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso podsmażamy w sosie, aż większość wyparuje, a składniki nabiorą głębokiego koloru.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Dodatkowy kawałek papryczki chili kroimy w plastry, a arkusz nori w niewielkie paski. Kurczaka podajemy oprószonego drobno posiekaną papryczką chili i nori z dodatkiem ryżu lub ulubionego smażonego makaronu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!