Lekki bigos z suszonymi morelami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • garnek z grubym dnem

 

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminem rzymskim. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko kroimy w większą, a suszone pomidory w drobną kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dolewamy sos sojowy.

Krok 2: Dodajemy kapustę do bigosu

Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odsączamy i siekamy. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawinami. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami – podsmażamy ok. 2 minut, mieszając. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    202 dni temu
    Dziś zrobilem LEKKI BIGOS Z SUSZONYMI MORELAMI. Wyszedł genialnie !! Bardzo dobry Polecam i gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1230 dni temu
    można Bigos zrobić wcześniej i w słoiku przechowywać w lodówce do wigilii ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1228 dni temu
    Jak najbardziej. Zakręć szczelnie słoik lub schowaj bigos do pojemnika i przechowaj w zamrażalniku ;)
  • Gość Gość
    1594 dni temu
    ciekawy przepis, taki jak lubię - bez mięsa:). Właśnie testuję - wynik za godzinę jak udusi się kapusta

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!