Makaron alla carbonara z guanciale

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łyżkę cedzakową
  • chochlę

Przygotuj wcześniej:

Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY GUANCIALE

Guanciale kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru, a większość tłuszczu się wytopi. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy skwarki z tłuszczu. Patelnię z tłuszczem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na później.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Makaron gotujemy, aż będzie al dente, we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania z garnka odlewamy ok. pół chochli wody. Do miski dodajemy jajka, żółtka, starty ser i sporo pieprzu (chociaż według uznania) i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsta pasta.

KROK 3: ŁĄCZYMY MAKARON Z MASĄ SEROWO-JAJECZNĄ

Na patelnię z tłuszczem wytopionym z guanciale dajemy gorący, ugotowany makaron i wodę, którą odlaliśmy podczas jego gotowania. Składniki chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy masę serowo-jajeczną. Całość energicznie mieszamy, aż masa dokładnie pokryje makaron.

WSKAZÓWKA! Przygotowując makaron, bardzo uważamy, aby nie podgrzewać nad ogniem masy serowo-jajecznej, gdyż jajka mogą się ściąć.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Gotowy makaron przekładamy na talerze, oprószamy guanciale i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!