Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Dużą ilość lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kalafior oczyszczamy, usuwamy zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 cm. Myjemy i osączamy z wody. Cebulę obieramy i siekamy.
Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie dodajemy kalafior i gotujemy przez kolejne 7 minut.
Olej podgrzewamy na dużej, powlekanej patelni. Mięso smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy cebulę, smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Dodajemy pomidory razem z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron i kalafior odlewamy i dobrze osączamy na sicie. Połowę wkładamy do żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, przekładamy do formy. Przykrywamy pozostałym makaronem i kalafiorem, posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!
Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!
Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
- Żeberka z tempehu
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Bezmięsny pie
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Wzmacniający, białkowy shake lamparta
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Zielony koktajl
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Domowy izotonik
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Szparagi z szynką parmeńską
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Szparagi zawijane w szynkę
Komentarze (9)
962 dni temu
Bardzo smaczna zapiekanka, dziękuję za przepis :)
odpowiedz
2164 dni temu
a gdzie przepis na sos ?
odpowiedz
3301 dni temu
Dodalas pewnie stare mieso
odpowiedz
3321 dni temu
Nie polecam, moje dziecko po zjedzeniu tego dania marudziło,że boli go brzuch. Trzy dni w domu i ciągłe wymioty, okropność.
odpowiedz
3445 dni temu
Jak zjadłam tą zapiekankę to mi się chciało wymiotować. Okropnie też pachnie. Nie polecam, NIGDY!
odpowiedz
3454 dni temu
Prosto, szybko i smacznie. Polecam
odpowiedz
3460 dni temu
Dziś spróbowałam zrobić. Ilość makaronu i kalafiora nie zmieściła mi się do mojego naczynia żaroodpornego, gdzie zawsze robię zapiekanki i trochę zostało. Następnym razem postaram się kupić jeszcze mniejszego kalafiorka, bo porcje wyszły naprawdę spore i zostało jeszcze trochę na kolejny dzień :) Polecam :)
odpowiedz
3505 dni temu
Jest pyszna😄 tylko nie oddawajcie na koniec duszenia mięsa po raz drugi soli - bo wyjdzie za słone.
odpowiedz
3531 dni temu
Zapiekanka z kalafiora i makaronu
odpowiedz