Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- rondelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
KROK 2: GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
KROK 3: SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura cytrynowa
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Marmolada z pomarańczy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Makaron z pieczonymi pomidorami
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Cukier waniliowy
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Śląskie makówki
- Wegańskie makiełki
- Wegański bekon z tempehu
- Lody truskawkowo-miętowe
- Kule lodowe z niespodzianką
- Wegetariańskie hot dogi
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Sos tzatziki
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Tornado dog
- Zielone tosty francuskie
Komentarze (2)
726 dni temu
Ile mniej więcej trzeba sztuk marakuji na 170g?
odpowiedz
724 dni temu
Moniko, marakuja bez skóry waży średnio 30 gramów, więc w tym przepisie potrzebujesz około 5-6 sztuk.