Marakuja curd

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • rondelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA

Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.

KROK 2: GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ

Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.

KROK 3: SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE

Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Monika Monika
    726 dni temu
    Ile mniej więcej trzeba sztuk marakuji na 170g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    724 dni temu
    Moniko, marakuja bez skóry waży średnio 30 gramów, więc w tym przepisie potrzebujesz około 5-6 sztuk.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!