Muffiny marchewkowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do muffinów
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Łączymy składniki muffinów

Pomarańczę filetujemy – wycinamy z niej segmenty, bez błonek.

W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy sypkie składniki na przemian z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę i drobno pokrojone filety z pomarańczy.

Krok 2: Pieczemy muffiny

Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Oblewamy muffiny polewą

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. Polewą oblewamy wystudzone muffiny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2379 dni temu
    Na ile muffinow starcza jedna porcja?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2376 dni temu
    Drogi Gościu, to oczywiście zależy od wielkości papilotek, których użyjesz. Jednak muffin, nie powinno wyjść mniej niż 12 sztuk :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!