Pasta z bakłażana i marchewki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender

KROK 1: Pieczemy marchew

Marchewki obieramy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, marynujemy w 1 łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

KROK 2: Pieczemy pozostałe warzywa

Paprykę smarujemy olejem. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 2 cm, a cebulę w cienkie plastry. Warzywa układamy na blasze do pieczenia, dokładamy paprykę w całości. Skrapiamy pozostałym olejem. Dokładamy warzywa do piekącej się marchewki – bakłażana pieczemy 20 minut aż do zbrązowienia, paprykę – tak długo, aż popęka skórka.

KROK 3: Miksujemy warzywa

Paprykę obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ papryki wraz z pozostałymi warzywami przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem.

KROK 4: Podajemy pastę warzywną

Podajemy z chlebem lub serem feta i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Podsi Podsi
    971 dni temu
    Pyszna! Może rzeczywiście odrobinę za słodka tak jak ktoś tu wspomniał, ale i tak bardzo smaczna. Następnym razem dodam mniejsze marchewki :) Czy taką pastę można przechować w słoikach na później po pasteryzacji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    971 dni temu
    Podsi, zgadza się - pastę można pasteryzować ;)
  • piggy piggy
    1367 dni temu
    Moim zdaniem wyszła dobra ale trochę za słodka, następnym razem chyba dam więcej bakłażana a mniej marchewki.

    odpowiedz

  • meet without meat meet without meat
    1494 dni temu
    Bardzo prosty przepis, a pasta wygląda bardzo smacznie. Super, że jest wegańska!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1217 dni temu
    wyglada? a moze tak komentarz, ktory cos wnosi a nie siedzisz i patrzysz na zdj
  • Gość Gość
    1495 dni temu
    Czy bakłażana miksujemy ze skórką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1495 dni temu
    Tak, w tym przepisie ze skórką.

Pasta z bakłażana – przepis

Rozmaite pasty do kanapek to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu śniadaniowego (i nie tylko!). Choć w sklepach znajdziesz niemały wybór gotowych produktów tego typu, samodzielne sporządzenie pysznego smarowidła z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Naturalne składniki, znakomity smak oraz prosty przepis – pasta z bakłażana Kuchni Lidla spodoba się wszystkim miłośnikom warzywnych przetworów. Sprawdź, jak przygotować pastę z bakłażana według naszych wskazówek!

Pasta z bakłażana do słoików

Pasta z bakłażana pieczonego świetnie nadaje się przechowywania w słoikach czy to przez krótką chwilę, czy nawet kilka dni. A jeśli zechcesz nawet dłużej! Wkładanie pasty warzywnej do słoików pozwala na dłuższe zachowanie jej świeżości. Czego potrzebujesz? Oczywiście gotowej pasty, słoików z zakrętkami, czystej łyżki lub łopatki do nabierania pasty, gorącej wody do dezynfekcji słoików i zakrętek, a także ręczników papierowych. Jak przygotować się do włożenia pasty z bakłażana do słoików?

  1. Upewnij się, że słoiki z nakrętkami są czyste i suche. Wcześniej dokładnie umyj je ciepłą wodą i płynem do naczyń, a następnie przepłucz gorącą wodą. Możesz też na kilka minut wrzucić słoiki i zakrętki do gotującej się wody, aby zdezynfekować je termicznie. Po wszystkim ostrożnie wyjmij je z wody, używając np. szczypiec kuchennych.
  2. Otwórz pierwszy słoik i za pomocą łyżki lub łopatki, przełóż pastę z pieczonego bakłażana do słoika. Uważaj, aby nie ubrudzić pastą brzegów. Wypełniaj słoiki na tyle, ile zamierzasz spożywać w jednym otwarciu, zostawiając trochę miejsca u góry.
  3. Oczyść brzegi słoików, aby były wolne od pasty, co pomoże w uzyskaniu odpowiedniego uszczelnienia. Następnie dokręć zakrętki na słoikach.
  4. Na zakrętkach lub samych słoikach warto umieścić etykiety z datą przygotowania pasty, aby wiedzieć, kiedy najpóźniej ją spożyć.
  5. Jeśli pasta była ciepła, pozostaw słoiki na blacie, aby ostygły do temperatury pokojowej. Następnie umieść je w lodówce lub w odpowiednich warunkach (zamrażarka, piwnica, spiżarnia), w zależności od tego, jak długo chcesz je przechowywać.

Dzięki naszym wskazówkom pasta warzywna z przepisu Kuchni Lidla pozostanie z Tobą na dłużej, a co najważniejsze, sięgniesz po nią, kiedy zechcesz!

Pasta z bakłażana – z czym ją zjeść?

Pasta z bakłażana do chleba przede wszystkim sprawdzi się jako element pożywnego śniadania z warzywnym akcentem. Ale jeśli jesz kanapki również o innych porach dnia, wykorzystaj ją np. podczas lunchu czy kolacji. A skoro już wspomnieliśmy o kanapkach, warto też wskazać, z jakim pieczywem pasta z bakłażana zgrywa się najlepiej. Otóż naszym zdaniem bezbłędnie smakuje z niemal każdym rodzajami pieczywa – pszennym, żytnim i mieszanym. Pasta z bakłażanów pasuje do chleba, bułek czy chrupkiego pieczywa. Po prostu wybierz to, co lubisz najbardziej!

Co więcej, kanapki z pastą bakłażanową mogą urozmaicić różne ciekawe dodatki. Szczególnie polecamy Ci plasterki ogórka czy to świeżego, czy konserwowego, pomidora czy choćby szczypiorek. Duży wybór świeżych warzyw znajdziesz na Ryneczku Lidla. Z kolei dodatek jajka uczyni kanapki bardziej sycącymi. Pasta z bakłażana znakomicie nadaje się też do zanurzania w niej słupków surowych lub pieczonych warzyw. To idealna imprezowa przekąska! Nasza ostatnia propozycja jej wykorzystania może nieco Cię zaskoczyć. Otóż nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować ją jako bazę sosu do makaronu. W ten sposób przygotujesz szybki obiad bez większego wysiłku. Dodaj do sosu nieco śmietanki lub jogurtu naturalnego, a zyskasz fantastycznie kremową konsystencję.

Nasz prosty przepis na bakłażana możesz wzbogacić o słonecznik. Tutaj masz do wyboru dwa sposoby na jego przygotowanie. Pierwszy z nich zakłada wcześniejsze namoczenie ziaren, a następnie zblendowanie ich z resztą składników. Drugi z nich to prażenie słonecznika na patelni. W tym wypadku najlepiej dodać je do już gotowej pasty. Dodadzą jej chrupkości, smaku i wartości odżywczych.

Pieczenie bakłażana – wskazówki Kuchni Lidla

Zadbaliśmy o to, aby nasza pasta z bakłażanem była łatwa w przygotowaniu nawet dla osób, które na co dzień nie spędzają wiele czasu w kuchni. Pieczenie bakłażana to świetny sposób na przygotowanie go do różnych dań, włącznie z pastami, sałatkami, czy dodatkami do potraw. Obróbka termiczna wydobywa z niego pełnię smaku! Jednak czy to pieczenie bakłażana w całości, czy w mniejszych częściach wymaga pewnego przygotowania. O czym pamiętać?

  1. Przed pieczeniem zwykle usuwa się jego końcówki, ale to zależy od Twoich preferencji. Skórka bakłażana jest jadalna, więc możesz ją zostawić.
  2. Co ważne, jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę warzywa, możesz posolić plastry bakłażana z obu stron i położyć je na sitku na około 20-30 minut. To pozwoli na usunięcie z nich z nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku. Następnie opłucz bakłażana i osusz go.
  3. Upiecz plastry bakłażana według naszych wskazówek.

Pieczony bakłażan ma delikatny smak i miękką konsystencję. Musimy też wspomnieć o pieczeniu marchewki. Bez wątpienia to smaczny, zdrowy sposób na jej przygotowanie, który przy okazji podkreśla jej naturalną słodycz. Jeśli marchewki są ekologiczne lub ich skórka jest cienka, nie musisz ich obierać. Polecamy za to przyciąć końcówki marchewki. Cóż, pozostaje nam życzyć smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!