Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • łyżkę cedzakową
  • tłuczek do ziemniaków
  • praskę do czosnku

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Zagotuj wodę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: MIESZAMY BAZĘ

Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ

Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.

KROK 3: ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA

Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.

FARSZ:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.

KROK 2: DODAJEMY TWARÓG

Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.

KROK 3: PODSMAŻAMY SŁONINĘ

Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.

KROK 4: DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.

KROK 5: DODAJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.

KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.

KROK 8: NADZIEWAMY PIEROGI

Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.

KROK 9: GOTUJEMY PIEROGI

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.

KROK 10: PODAJEMY PIEROGI

Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pierogi ukraińskie – smaczne i sycące

Pierogi ukraińskie to niezwykle smaczne i sycące danie, które charakteryzuje intensywny smak ziemniaków z cebulą i słoniną przełamany kremowym twarogiem i kapką miodu. Lekko słodkie ukraińskie pierogi to nieodłączny element kuchni tego kraju, który doczekał się wielu fanów na całym świecie. Pierogi po ukraińsku, zwane też varenikami mają długą i ciekawą historię, sięgającą czasów średniowiecznych.

Pierwotnie vareniki były przygotowywane w Ukrainie w wersji wegetariańskiej jako danie postne, jednak z biegiem czasu pierożki ukraińskie zaczęto nadziewać wszystkim, co zalegało w spiżarniach — mięsem, grzybami, kapustą, warzywami z zupy, chociaż to wersja z ziemniakami i twarogiem stała się tą najbardziej znaną.

Z czym są pierogi ukraińskie? Jaki farsz znajduje się w tych pysznych pierogach?

Z czym są pierogi ukraińskie? Pierogi ukraińskie to bardzo pojemne określenie, które odnosi się do wszystkich rodzajów vareników, jednakże u nas kojarzą się tylko z wersją z twarogiem, ziemniakami, mięsem i miodem. Pierogi ukraińskie przyrządza się z ciasta na bazie mąki pszenicznej, gorącej wody oraz odrobiny soli, a jako farsz stosuje się różne składniki.

W pierogach tych znajdziemy zatem farsz z samego twarogu zmieszany z solą lub cukrem i rodzynkami, a także wersję z nadzieniem zrobionym z ziemniaków, cebuli i przypraw. W niektórych rejonach Ukrainy pierogi serwuje się z nadzieniem z kapusty duszonej z cebulą. Niezwykle popularne (chociaż nie w Polsce) są pierogi z nadzieniem z grzybów, cebuli, czosnku i różnych przypraw, a także wersje mięsne.

Wareniki występują także w bardziej nowoczesnych wersjach serwowanych przez najlepszych szefów kuchni — z kawiorem, rybą, homarem, szpinakiem, długo dojrzewającym serem i innymi pysznymi składnikami. Niektórzy przyrządzają je także na słodko z dodatkiem świeżych owoców czy bakalii.

Tradycyjny przepis na pierogi ukraińskie

Jak wygląda przepis na tradycyjne pierogi ukraińskie? By przyrządzić pyszne pierogi ukraińskie według klasycznego przepisu, należy przygotować ciasto z wody, mąki i soli, a potem rozwałkować je i nadziać nadzieniem. Jakie nadzienie zawiera przepis na klasyczne pierogi ukraińskie?

Najbardziej klasyczne i popularne nadzienie do vareników zawiera biały ser (często podwędzany), ziemniaki, cebulkę, miód i słoninę. Ziemniaki gotuje się, a potem ugniata się wraz z serem oraz miodem i podsmażonymi składnikami. Gotowe nadzienie zawija się w lekkie, elastyczne ciasto i gotuje w wodzie z solą lub smaży na patelni.

Klasyczny przepis zawiera bardzo minimalistyczną formę serwowania pierogów — podaje się je z kwaśną śmietaną lub masłem, czasem z cebulką. W bardziej modernistycznej odsłonie do vareników dodaje się słoninę, boczek, chipsy z prażonej cebulki, a także świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Klasyczny kształt półksiężyca także zmienił się z czasem — dziś wareniki zwija się w kieszonki, kulki, kwiatki i różne inne, fantazyjne kształty. Jedyne co pozostało niezmienne to ich wyśmienity smak.

Pierogi ukraińskie a ruskie – wyjaśniamy różnice

Pierogi ukraińskie a ruskie — jaka jest między nimi różnica? Zarówno pierogi ukraińskie, jak i te nazywane ruskimi pochodzą z ziemi niegdyś nazywanej Rusią Kijowską, a dziś Ukrainą. Wbrew pozorom nazwa „ruskie” odnosi się do Rusi, a nie Rosji.

Pierogi te różnią się również składem. Pierogi ruskie przyrządza się z ziemniaków i twarogu oraz cebuli, a do farszu nie dodaje się miodu ani słoniny lub innych dodatków (jak w przypadku pierogów ukraińskich). Zatem pierogi ukraińskie różnią się od tych ruskich nie tylko nazwą, ale także smakiem, choć rodowód mają ten sam.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!