Pita z serem graviera

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill elektryczny

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Pieczarki kroimy w talarki, suszone pomidory w paseczki. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pieczarki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie dodajemy do nich suszone pomidory, czosnek i świeży szpinak i smażymy całość, aż szpinak znacząco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 2: GRILLUJEMY PITY

Rozgrzewamy grill elektryczny. Pity przekrawamy na pół. Ser graviera łączymy z farszem. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy pity. Tak przygotowane pity grillujemy przez ok. 10 minut lub do momentu, gdy pieczywo się zezłoci.

Pity najlepiej smakują podawane z sosem tzatziki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Chlebek pita – pomysł na obiad i nie tylko

Kuchnia śródziemnomorska słynie z wyrazistych smaków, świeżych produktów i smakowitych dań, które cieszą podniebienia na całym świecie. Jednym z dowodów na poparcie tej tezy jest przepis przygotowany przez Kingę Paruzel na aromatyczny chlebek pita z oryginalnym, greckim serem Graviera, pieczarkami i delikatnym szpinakiem baby.

Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chleb pita idealnie komponuje się z wieloma składnikami, ale równie pysznie smakuje także z samą oliwą. Miękkie wnętrze jest doskonałym uzupełnieniem dla różnych rodzajów nadzienia — wszelkich past i musów, pieczonych mięs, a także serów. Przygotowując chlebki pita z serem Graviera i pieczarkami z naszego przepisu zyskasz pomysł na obiad, lunch i szybką przekąskę, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy (nasza pita smakuje równie pysznie na zimno).

Pita – prosty przepis dla każdego

Od jakiegoś czasu chlebki pita cieszą się niesłabnącą popularnością, bez problemu znajdziesz je w Lidlu. Przygotowanie szybkiej pity z dodatkami z różnych przepisów jest wtedy niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem samodzielnego przygotowywania pieczywa, to mamy dla Ciebie kilka wskazówek i przepis, który pozwoli Ci wypiec idealny chlebek pita.

Żeby upiec domową pitę z naszego przepisu, potrzebujesz dwie szklanki mąki pszennej, nieco suchych drożdży, ciepłej wody, soli, cukru i oliwy z oliwek oraz duże naczynie do mieszania i kubek. Wodę połącz z cukrem i drożdżami, poczekaj, aż się spienią. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę oraz sól, potem dodaj drożdże i oliwę. Zagnieć. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel, rozwałkuj i uformuj w wybrany kształt, a potem podsmaż na patelni. Ten prosty przepis na pitę nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani wybitnych umiejętności kulinarnych, a smak przygotowanego pieczywa rekompensuje utracony czas.

Jeśli chcesz, aby Twoja pita smakowała genialnie, użyj do wyrabiania ciasta letniej wody. Wrzątek zaburzy proces wyrastania ciasta, a zbyt chłodna woda spowolni aktywację drożdży. Kluczowe jest także samo wyrabianie ciasta — nie powinno trwać dłużej niż 15 minut, aby nie straciło sprężystości. Aby uzyskać miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę, odłóż ciasto na co najmniej godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ciasto na chlebki pita z naszego przepisu wylądowało już na patelni? Upewnij się, że patelnia jest sucha i dobrze rozgrzana. Możesz dodatkowo podsypać ją delikatnie mąką, aby zapobiec przywieraniu chlebków do jej powierzchni. Każdy z kawałków smaż po 2-3 minuty na każdą ze stron. Chlebki są gotowe do przerzucenia, gdy staną się napuszone i złociste. Wysmażone pieczywo należy przykryć ściereczką, a po wystygnięciu zamknąć w szczelnym pojemniku w celu przedłużenia jego świeżości.

Jak zrobić chlebki pita z pysznym greckim farszem?

Jak zrobić pitę z pysznym nadzieniem? Tytułowy chlebek pita z nadzieniem z sera graviera i pieczarkami z łatwością przygotujesz, postępując zgodnie z zamieszczonym wyżej przepisem. Pieczarki na farsz do pity należy pokroić i podsmażyć, aby wydobyć z nich aromat, a potem dodać do nich resztę składników. Ilość, jak i same dodawane składniki możesz dowolnie zmieniać, tworząc ciekawe połączenia smakowe.

Nie przepadasz za pieczarkami? Wymień je na dowolne grzyby albo upieczony bakłażan i paprykę. Brakuje Ci słoności? Dodaj do farszu pity oryginalny, grecki ser feta. Możliwości jest naprawdę dużo. Możesz przygotować nadzienie bardziej klasyczne z mięsnym lub wegetariańskim gyrosem, pomidorem, ogórkiem, oliwkami i aromatycznym sosem tzatziki, albo stworzyć nadzienie mniej oczywiste składające się ze świeżych i podpieczonych warzyw. Szukasz nietypowych połączeń? Spróbuj przyrządzić farsz do pity z grillowanego sera halloumi, figi, miodu oraz świeżych pestek z owocu granatu.

Wybrałeś już nadzienie? Pitę można przygotować na kilka sposobów! Nadziej chlebek i zjeść ją na szybko tak jak kanapkę. Jeśli wolisz wersję na ciepło, ugrilluj ją na patelni wraz z farszem albo zapiecz całość w piekarniku. Wybór należy do Ciebie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!