Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tłuczek do mięsa
- tarkę o dużych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiki o pojemności 500 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZATKUJEMY KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ
Kapustę pekińską szatkujemy na paski grubości około 3 cm. Przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dociskamy kapustę tłuczkiem lub odciskamy ją w dłoniach, aby pozbyć się jak największej ilości soku.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Dymkę siekamy. Marchewkę i rzodkiew daikon ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do miski z kapustą dodajemy warzywa, sos rybny i płatki chili. Całość mieszamy.
KROK 4: WYPEŁNIAMY SŁOIKI WARZYWAMI
Warzywa umieszczamy ciasno w dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach, wypełniając je do 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Zalewamy wodą zagotowaną z solą, tak aby solanka przykryła wszystkie warzywa.
KROK 5: ODSTAWIAMY KIMCHI DO FERMENTACJI
Zamknięte słoiki umieszczamy z dala od bezpośredniego światła. Warzywa fermentujemy od 3 do 21 dni, od czasu do czasu otwierając słoiki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.
W razie potrzeby uzupełniamy poziom solanki tak, aby warzywa znajdowały się na poziomie 1,5 cm poniżej krawędzi słoika. Po sfermentowaniu schładzamy gotowe kimchi.
Zobacz podobne
przepisy
Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.
Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowe ciasteczka
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Knedle serowe z morelami
- Tosty w jajku
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Wegańskie ciasto à la panna cotta
- Szparagi w boczku
- Kluski kładzione
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Koktajl owocowo-warzywny
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Burgery na sałacie
- Surówka z pora
- Faszerowane liście winogron
- Chlebek mango
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Królik w sosie śliwkowym
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Spaghetti z mulami
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Komentarze (2)
39 dni temu
Zrobiłem według przepisu. Pardzo dobre Kimchi Podrawiam
odpowiedz
689 dni temu
Szkoda tylko, że nie ma to nic współnego z oryginalnym kimchi
odpowiedz