Cukinia - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!
Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!
Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!
Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!
Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!
Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
Obiad jednoblaszkowy
Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.
Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.
Cukinia a kabaczek – jaka różnica?
Cukinia znana jest także jako kabaczek. Jak się okazuje, jest to ten sam gatunek rośliny, choć nawet niektórym działkowcom trudno w to uwierzyć! Różnica jest taka, że cukinia to młode warzywo, jędrne i słodkawe, w kolorze żółtym lub zielonym.
Kabaczek występuje już w stadium dojrzałym, jest większy i ma pestki. Może być żółty i zielony.
Ile kalorii ma cukinia?
Cukinia należy do warzyw, które nie mają zbyt dużej wartości energetycznej. Ze względu na zawartość błonnika i wody może wspomagać przemianę materii. 100 g cukinii to tylko ok. 15 kalorii, co powinno szczególnie ucieszyć wszystkich dbających o linię. Pamiętaj jednak, że jej wartość energetyczną zwiększają dodatki, np. olej, na którym smażymy cukinię.
Czy cukinię można jeść na surowo?
Cukinia, zwłaszcza młoda, świetnie smakuje na surowo. Można dodawać ją do sałatek, ale także pokroić i podawać np. z wszelkiego rodzaju pastami warzywnymi czy humusem jako przekąskę na imprezach lub niestandardową przystawkę. Albo zamiast ogórka do kanapek. Dzięki sprytnym maszynkom do warzyw można wyczarować z niej nawet zielone spaghetti!
Czy cukinię się obiera?
Skórka cukinii, zwłaszcza tej młodej, jest jadalna i bardzo smaczna. Nie trzeba więc sobie zaprzątać głowy obieraniem warzywa, co znacznie przyspiesza przygotowanie potraw. Jednak osoby starsze, małe dzieci czy te osoby, które mają problemy z trawieniem lub żołądkiem – skóry cukinii nie powinny jeść.
Jak przyrządzić cukinię?
Oprócz podawania na surowo to smaczne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się placki, zupy i kremy z cukinii, ale także tarty, makarony i wszelkiego rodzaju mięsne i warzywne zapiekanki, lasagne, leczo, a nawet ciasta! Cukinię można też faszerować i piec – wypróbuj nasz przepis! Ciekawostką może być to, że jadalne są także jej kwiaty. Po usunięciu ze środka pręcików można nadziewać je farszem i piec lub dusić. To wspaniały pomysł na całkiem wykwintną kolację.
Czy cukinię można grillować?
Czym byłby polski grill bez grillowanych warzyw? A wśród tych warzyw, które jak najbardziej nadają się do grillowania, jest i nasza bohaterka. Cukinię możemy śmiało dodać do szaszłyków lub grillować pokrojoną w plasterki i doprawioną przyprawami, np. słodką papryką.
Czy cukinię można mrozić?
Teraz cukinie rosną jak grzyby po deszczu, ale zimą już nie będą tak dostępne. Warto zamrozić kilka sztuk, żeby za kilka miesięcy też móc się nimi delektować. Przed zamrożeniem cukinię należy pokroić w talarki. Jeśli zamrozimy ją w całości, po wyjęciu z zamrażarki będzie miękka i wodnista, a tego byśmy nie chcieli. Mrożone warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, możemy więc liczyć na to, że zimą skosztujemy potraw z delikatnej w smaku, pachnącej jeszcze latem cukinii.